UA / RU
Підтримати ZN.ua

Із сайту Інтерполу зникли екс-чиновники Януковича – активісти

Якщо особи немає у базі розшуку Інтерполу, в Україні можуть виникнути перешкоди для отримання дозволу на спеціальне досудове розслідування.

Із офіційного сайту Інтерполу зникла інформація про міжнародний розшук чиновників часів екс-президента Віктора Януковича, заявив голова громадської організації "Центр протидії корупції" Віталій Шабунін.

За його словами, знята з сайту інформація про розшук екс-прем'єра Миколи Азарова, колишньої глави Міністерства охорони здоров'я Раїси Богатирьової, бізнесмена Сергія Курченка, екс-міністра фінансів Юрія Колобова і колишнього нардепа Юрія Іванющенка.

"Зникнення всіх цих підозрюваних з бази Інтерполу може означати тільки одне – справи екс-чиновників часів Януковича успішно зливають. У свій час, як Шокін (генеральний прокурор Віктор Шокін – ред.), так і Аваков (міністр внутрішніх справ Арсен Аваков – ред.), вже пропіарилися, що екс-чиновники часів Януковича були подані в міжнародний розшук, тепер нехай пояснять, чому вони звідти зникли", - сказав Шабунін.

Наголошується, що згідно з українським законодавством, якщо особи немає у базі розшуку Інтерполу, в Україні можуть виникнути перешкоди для отримання дозволу на спеціальне досудове розслідування.

"Фактично, відсутність такого дозволу не дозволить довести справи до суду. Отже, і неможливо буде повернути награбоване майно Януковичів, Азарова та інших чиновників колишньої влади", - пояснює юрист "Центру протидії корупції" Денис Свириденко.

У повідомленні нагадується, що недавно з'явилася інформація про те, що суд відмовив в екстрадиції екс-міністра фінансів Колобова, який був затриманий в Іспанії в березні минулого року.

Тим не менш, за інформацією громадської організації, за станом на сьогоднішній день під міжнародними санкціями знаходяться 18 колишніх українських високопосадовців. "Більшість санкцій буде знято в березні, якщо Генеральна прокуратура України доведе причетність цих осіб до розкрадання коштів в Україні. Зараз Генпрокуратурою не завершено переважної більшості розслідувань економічних злочинів поплічників Януковича", - відзначають в "Центрі протидії корупції".

Раніше видання The Wall Street Journal писала, що санкції з чиновників режиму Януковича знімуть, оскільки Київ не висунув звинувачення проти них. Повідомлялося, що Інтерпол відмовляє Україні в розшуку соратників Януковича, оскільки побачив ознаки політичних переслідувань в кримінальних справах проти оточення екс-президента.

12 січня 2015 року Інтерпол оголосив у міжнародний розшук колишнього президента Віктора Януковича. 21 липня Інтерпол виключив його з міжнародного розшуку через "політичний характер кримінальної справи".