UA / RU
Підтримати ZN.ua

Італія призначила посла в Сирії, щоб “привернути увагу” до країни

Усіх співробітників посольства Італії в Дамаску було відкликано ще в 2012 році.

Італія вирішила призначити посла в Сирії, щоб “привернути увагу” до цієї країни. Таким чином Італія стала першою державою G7, яка відновила дипломатичну місію в Дамаску після того, як Сирію охопила війна, повідомляє Reuters.

Читайте також: У Сирії авіаударом знищили іранське консульство із командиром КВІР – звинувачують Ізраїль

Італія відкликала всіх співробітників свого посольства в Дамаску ще в 2012 році та призупинила дипломатичну діяльність у Сирії на знак протесту проти насильства з боку режиму диктатора Башара Асада проти власних громадян.

Асад контролює більшу частину Сирії після того, як Іран і Росія допомогли йому в боротьбі з повстанськими угрупованнями, які виступили проти режиму 13 років тому, спровокувавши війну.

Італія призначила послом Стефано Раваньяна, який був спеціальним представником Міністерства закордонних справ країни в Сирії. Він повинен розпочати виконання своїх обов'язків найближчим часом, розповів Reuters міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні.

Минулого тижня Італія та сім інших країн ЄС надіслали листа головному дипломату Євросоюзу Жозепу Боррелю, в якому закликали Брюссель відігравати активнішу роль у Сирії.

“Сирійці продовжують виїжджати у великій кількості, створюючи додаткове навантаження на сусідні країни, в період, коли напруженість у регіоні зростає, що загрожує новими хвилями біженців”, - йдеться в листі, з яким ознайомилося Reuters.

Разом з Італією лист підписали Австрія, Кіпр, Чехія, Греція, Хорватія, Словенія та Словаччина. 

У листі також висловлюється жаль з приводу гуманітарної ситуації в Сирії, яка ще більше погіршилася, оскільки економіка країни “перебуває в руїнах”.

“Боррель доручив Європейській службі зовнішніх справ вивчити, що можна зробити”, - повідомив Таяні у п'ятницю, 26 липня, додавши, що призначення нового посла “відповідає листу, надісланому Боррелю з проханням привернути увагу до Сирії”.

Читайте також: Ердоган готовий відновити відносини Туреччини з Сирією

Наразі в Дамаску відкриті шість посольств країн ЄС — Румунії, Болгарії, Греції, Кіпру, Чехії й Угорщини. Жоден із партнерів Італії по G7 — США, Японія, Велика Британія, Канада, Франція чи Німеччина не призначали своїх послів у Сирії.