UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іспанія підтримала Україну на шляху до ЄС та НАТО – декларація

Схожі декларації підписали вже понад 10 європейських країн, серед яких Чехія, Бельгія, Чорногорія, Литва, Польща, Італія, Латвія, Ісландія та Словенія.

Іспанія підтримала Україну на шляху до ЄС та НАТО – відповідну декларацію 1 липня підписали у Києві прем‘єр-міністр Іспанії Педро Санчес та президент України Володимир Зеленський, повідомляє Офіс президента.

«Іспанія підтверджує свою підтримку кандидатури України на вступ до ЄС, що буде одним з пріоритетів її головування в ЄС. Іспанія підтверджує свою готовність працювати з Україною під час її прогресу у виконанні умов для вступ», – йдеться у декларації.

Щодо НАТО в декларації зазначено, що Іспанія підтримує зміцнення партнерства альянсу з Україною, зокрема шляхом створення Ради Україна – НАТО.

«Іспанія підтверджує свою підтримку політики відкритих дверей НАТО відповідно до Стратегічної концепції НАТО від 2022 року та Декларації Мадридського саміту НАТО», – зазначається в документі. Додається, що Україна та Іспанія очікують на розв’язання цих питань на саміті НАТО у Вільнюсі в липні.

Читайте також: Чи замінять генсека НАТО Столтенберга? Відповідь джерел POLITICO з Європи і США

Загалом у декларації 10 пунктів. Крім підтримки України на шляху до ЄС та НАТО, там йдеться, зокрема, про необхідність справедливого покарання керівництва Росії за розв’язану війну та скоєні воєнні злочини; посилення санкційного тиску на агресора та продовження підтримки України як у військовому, так і в гуманітарному планах.

Війна, розв’язана Росією проти України, дуже змінила акценти в євроінтеграції. Раніше ми тримали фокус на наближенні законодавства, тепер перед нами значно серйозніші виклики. Російська агресія спричинила руйнування майже в усіх секторах України, охоплених євроінтеграційними зобов’язаннями. Як не перетворити шлях до ЄС на історію, що ніколи не закінчується, читайте у статті Любові Акуленко.