UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іноземними спостерігачами на так званих "референдумах" є давні прихильники РФ – The Insider

Вони вперто не помічають голосування в присутності озброєних військових, порушення таємниці голосування, та “галочки” не лише за себе, а й за родичів.

Росія відправила в ролі спостерігачів для проведення так званих "референдумів" на окупованих територіях України іноземців, які є давніми прихильниками політики РФ або у певний спосіб пов’язані з цією країною. Про це повідомляє видання The Insider.

“Спостерігачем” з Італії є Елізео Берліозі (справжнє прізвище – Бертолазі). Він є молодшим науковим співробітником прокремлівського Інституту перспективних досліджень у галузі геополітики та допоміжних наук та кореспондентом інформагентства "Россия сегодня", керівником якого є відомий пропагандист Дмітрій Кисельов.

Бертолазі вже встиг дати російському РИА Новости коментар з приводу псевдореферндуму: “Я не бачив ніякого порушення права, я бачив повну свободу”. Це не перша його поїздка на окуповані українські території. У 2018 році він керував “італійською делегацією”, яка відвідувала анексований Крим. Він брав інтерв’ю у “жительки Горлівки Анни Тув”, розом з якою вони мітингували в центрі Берліна “на підтримку жителів Донбасу проти української влади”.

Читайте також: На Луганщині складають окремі списки тих, хто голосує «проти» на псевдореферендумі – голова ОВА

"Французький спостерігач" Андре Мішель Клод Шанклю – лідер асоціації "Франція – Росія" та антивакцинатор. Навіть фото в його соцмережах виказують його симпатії до Росії. Шанклю виступав із критикою антиросійських санкцій після анексії Криму і у 2015 році переконував, що конфлікт на Донбасі спровокували Вашингтон та НАТО і “якби Росія хотіла «взяти ситуацію в свої руки», то російські вже були б у Києві”.

Зі Словаччини на “референдум” приїхала Любиця Блашкова, президентка Словацької асоціації випускників російських та радянських вишів, політологиня, яку називають "великим другом Росії".

"Німецький спостерігач" Томас Репер. Він уже дав інтерв’ю пропагандистам із ТАСС, у якому сказав, що все прозоро, “народу багато, голосують активно”. Також він похвалився, що з березня уже восьмий раз відвідує Донбас. Загалом він є частим героєм новин російської пропаганди.

Читайте також: США засуджують псевдореферендуми і ніколи не визнають анексію Росією українських територій — Байден

Усі ці "спостерігачі" вперто не помічають порушень і стверджують, що все відбувається в межах закону. Проте на численних відео процесу "волевиявлення", які поширюють у соцмережах, видно, що жінок зі скриньками для голосування супроводжують озброєні військові, таємниця голосування порушується, а людей змушують голосувати не лише за себе, а й за родичів і сусідів.

Нагадаємо, США вже отримали дані про “результати” псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України, які збираються оголосити російські загарбники. Але США, як і всі інші країни G7, ніколи не визнають їх.