UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іноземні ЗМІ про прорив Саакашвілі через кордон: жорстока виборча кампанія почалася

Західна преса пише, що неоднозначний політик підвищить політичну напругу в Україні.

Колишній президент Грузії Михеіл Саакашвілі опинився в дуже не звичному становищі як для колишнього глави держави: він став особою без громадянства. Останню неділю він провів намагаючись проникнути в Україну, яка не хоче його приймати.

Про це пише американське видання New York Times, пригадуючи, як вчора колишній голова Одеської облради завдяки натовпу прихильників прорвався в Україну з території Польщі через українських прикордонників в Шегинях.

"Його повернення в Україну може гостро підняти політичну температуру в той час, коли президент Петро Порошенко намагається водночас боротися проти російських сил на сході країни і критики політичних опонентів, які звинувачують його у тому, що він отримує вигоду від корупції, як і його попередник Віктор Янукович", - йдеться в статті.

Видання зауважує, що в Україні, як в і в Грузії, Саакашвілі став дуже неоднозначною фігурою. Прихильники його вважають "чистим урядовцем", а опоненти - шоуменом, схильним влаштовувати яскраві політичні трюки.

В цей же час видання Washington Post пише, що Михеіл Саакашвілі підставив себе під серйозний ризик, коли повернувся в Україну.

"Грузія, де його звинувачують у зловживанні владою і незаконному привласненні майна, надіслала Україні запит на його екстрадицію. Хоча поки не відомо, чи Україна виконає його", - йдеться в статті.

При цьому, Washington Post нагадує про заяву генпрокурора Юрія Луценка про те, що організатори незаконного перетину українського кордону Саакашвілі зіштовхнуться з кримінальними провадженнями.

У свою чергу, польське видання Gazeta Wyborcza детально описала "драматичні" події неділі на українсько-польському кордоні.

"Автобусом, потягом і потім знову автобусом - так Михеіл Саакашвілі, якого позбавили українського громадянства, намагався в'їхати на територію України. Це перші ознаки, які вказують на жорстокість майбутньої президентської компанії 2019 року", - пише видання.

Читайте також: Екс-посол США вказав на іміджеві проблеми України через інцидент із Саакашвілі

Британське видання Financial Times теж детально описує події на українсько-польському кордоні, а також історію зв'язків між Петром Порошенком і Михеілом Саакашвілі.

"Його відносини з Порошенком почали розвалюватися фактично після того, як грузини не змогли зберегти позиції в українському уряді під час кадрової перестановки на початку 2015 року. Попри перехід в опозицію, Саакашвілі не зміг здобути сильну підтримку виборців навіть попри те, що Порошенко почав втрачати цифри в опитуваннях", - йдеться в статті.

Невизначеність нависла над майбутнім Саакашвілі після його повернення. Радник одного з високопоставлених чиновників служб безпеки України сказав Financial Times, що екс-президента Грузії "притягнуть до відповідальності".

Нагадаємо, 26 липня в Державній міграційній службі України повідомили про те, що президент України Петро Порошенко підписав указ про позбавлення Міхеїла Саакашвілі громадянства. Приводом для рішення став той факт, що екс-президент Грузії не згадав в анкеті про те, що перебуває в розшуку на батьківщині.

Перебуваючи у США, Саакашвілі повідомив про наміри боротися за громадянство і повернутися в Україну на законних підставах. У суботу, 9 вересня, політик разом із сином виїхав з Польщі в Україну.

Відправлення з Польщі поїзда "Интресіті", в якому знаходився Саакашвілі, було заблоковано. Політик прийняв рішення пересісти на автобус і перетнути кордон у пункті пропуску "Шегині".

Близько 20:00 група підтримки Саакашвілі прорвала кордон прикордонників і провела його через кордон.