UA / RU
Підтримати ZN.ua

Human Rights Watch закликає РФ звільнити директора Бібліотеки української літератури

На думку правозахисників, російська влада фактично демонструє суспільству, що вміст книжкових полиць може довести до в'язниці.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Wаtch звернулася до керівництва Російської Федерації із закликом зняти звинувачення з директора московської Бібліотеки української літератури Наталії Шаріної.

"Її необхідно звільнити негайно і без всяких умов", - повідомляється в заяві організації, поширеній у Москві в понеділок, 2 листопада.

За словами правозахисників, Шаріної загрожує до п'яти років тюремного ув'язнення.



"Російська влада фактично демонструє суспільству, що вміст книжкових полиць може довести до в'язниці, як це бувало в радянські часи", - підкреслив директор HRW по Європі та Центральній Азії Х'ю Вільямсон.

Нагадаємо, 28 жовтня російські силовики провели в Бібліотеці української літератури в Москві обшуки, після чого була затримана Наталія Шаріна.

У Слідчому комітеті РФ повідомили, що проти неї було порушено кримінальну справу за статтею 282 Кримінального кодексу РФ ("збудження національної ненависті і ворожнечі"). При цьому Шаріна відкидає всі звинувачення.

30 жовтня повідомлялося, що Шаріну затримали за доносом екс-співробітника бібліотеки Сергія Сокурова.

30 жовтня за рішенням Таганського суду Москви Шаріна була поміщена під домашній арешт.

У свою чергу захист Шаріної оскаржив рішення про такий запобіжний захід.