UA / RU
Підтримати ZN.ua

Грузію та Україну не взяли в НАТО, щоб приберегти для "живої сили" у війні з Росією — Бідзіна Іванішвілі

Він наголосив, що за цим стоять "реальні координатори" Альянсу. 

У 2008-му Україну та Грузію спеціально не взяли в НАТО, аби приберегти для ролі "живої сили" у війні з Росією, вважає почесний голова партії влади Грузії "Грузинська мрія" Бідзіна Іванішвілі. Він наголосив, що за цим стоять "реальні координатори" Альянсу, а блокада "однієї-двох" країн тут насправді ні до чого.

"Дуже багато заяв робиться від західних політиків про те, що, мовляв, ми робимо все, щоб НАТО не вплутувалося у війну Росії, що ми дамо Україні зброю, гроші, всі засоби, але як жива сила має бути тільки Україна... , — сказав він під час інтерв'ю порталу SOVA, натякаючи, що під час російсько-грузинської війни лунали такі ж обіцянки. — Це і 2008 року, звичайно ж, планувалося". 

Чинна влада Грузії від початку повномасштабної російсько-української війни попереджає, що в країні планують відкрити проти РФ "другий фронт", звинувачуючи в цьому опозицію. Там переконують, що лише "Грузинська мрія" може завадити такому сценарію. Такого роду риторика лише посилилася напередодні парламентських виборів, які відбудуться 26 жовтня, і пропорційна система яких збільшує шанси грузинської опозиції. 

Бідзіна Іванішвілі також відомий як Борис Григорович Іванішвілі. Він — проросійський олігарх грузинського походження. У 2012-2013-му рр. був прем'єром Грузії, але втратив грузинське громадянство, коли отримав російське та французьке. Політик мав значні статки у РФ. 

Читайте також: Молдова та Грузія б'ють на сполох через Росію

Нагадаємо, за словами оглядача ZN.UA Володимира Кравченка, адміністрація Джо Байдена вимагає від Києва погодитися на територіальні поступки Росії, пообіцявши за це Україні вступ в НАТО. Хоча неясно, чому у Вашингтоні вирішили, що Кремлю підійде такий сценарій. Паралельно з цим оточення американського лідера почало замислюватися про свою політичну спадщину, зокрема йдеться про радника президента з нацбезпеки Джейка Саллівана. Саме він може просувати запрошення нашої країни в Альянс до кінця року.

Детальніше про це — у статті "Запрошення України до НАТО. Чи увірветься вітер змін у кватирку можливостей"