UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гроші – в Білорусі, майно – на родичах: ЗМІ оцінили активи Козака

Введені РНБО санкції не торкнуться більшу частину майна і активів депутата

Народний депутат від ОПЗЖ Тарас Козак, проти якого введені санкції, значну частину майна записав на своїх родичів і близьких, тому введені РНБО санкції їх не торкнуться.

Про це йдеться в матеріалі впевнені в Слідство.Інфо.

Так, в своїй офіційній декларації за 2019 Козак вказав частки в 12 компаніях, будинок на 330 кв м в селі Сокільники, під Львовом, і офіс на 100 кв м у Львові. У Києві він орендує будинок у компанії Оксани Марченко, дружини лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука, якого називають "справжнім власником" заблокованих вчора телеканалів NewsOne, Zik і «112 Україна».

Також більшість коштів (близько 7 млн євро) Козак зберігає в білоруських банках. Санкції ці кошти »не зачеплять". В українському Укрбудінвестбанк у Козака - понад 378 000 дол. і € 3000. Готівкою депутат зберігає € 150 000 і майже 2,5 млн грн.

Чимало й інших активів обійдуть українські санкції, стверджують журналісти. Це стосується майна, яке офіційно належить рідним Козака.

Так, молодший брат Тараса Козака Богдан і брат Віктора Медведчука Сергій володіють декількома компаніями, які займаються вантажними автомобілями, будматеріалами, будівництвом і управлінням підприємствами.

Журналісти з'ясували, що Богдан Козак володіє 12-ма квартирами в Києві, в тому числі квартирою площею майже 250 кв м на Печерську. У Львові йому належать понад 10 об'єктів нерухомості. У Львівській області брат депутата орендує 24 земельних ділянки.

70-річна мати Тараса Козака Софія володіє квартирою і паркомісцем у Львові, а також будинком і трьома земельними ділянками - у Львівській області. Крім цього, їй належать чотири квартири в новобудові в Києві.

Наталя Лавренюк, яка, за інформацією програми «Схеми», є цивільною дружиною Тараса Козака, займається нафтовидобувним бізнесом в Росії разом з Оксаною Марченко. За даними журналістів, Лавренюк володіє 25% акцій в компанії НЗНП Трейд, яка бурить нафтові свердловини в російському Ханти-Мансійську. Марченко нібито контролює в цій компанії 61%.

Лавренюк володіє квартирою в Києві, десятьма земельними ділянками в Київській області, будинком, квартирою і офісом у Львові та елітним автомобілем MERCEDES-BENZ V 300 D 2020 року випуску. Зараз такий автомобіль, за даними журналістів, коштує близько 3 млн грн.

Нагадаємо, у жовтні 2018 року Верховна Рада рекомендувала РНБО ввести санкції проти компаній, що входять в структуру власності телеканалів "112 Україна" і NewsOne.

Увечері 2 лютого президент Володимир Зеленський своїм указом ввів у дію рішення РНБО про накладення п'ятирічних санкцій на телеканали ZiK, NewsOne, «112. Україна» та їх формального власника - члена парламентської фракції «ОПЗЖ» Тараса Козака. Під санкціями також опинилися літаки Козака і Віктора Медведчука, на яких вони регулярно літали в Москву, попри заборонене пряме авіасполучення з РФ.

Самі телеканали розцінили таке рішення президента і РНБО "як політичну розправу над неугодними ЗМІ". А фракція "Опозиційна платформа - За життя" заявила про те, що ініціює імпічмент президенту України Володимиру Зеленському.

Згодом ЗМІ повідомили про те, що телеканали ZiK, NewsOne та «112. Україна» фінансує компанія "Торговый дом "Донские угли", яка працює на території ОРДЛО.