UA / RU
Підтримати ZN.ua

Громадські організації просять Мінфін США накласти санкції на дружину Медведчука

Компанії Медведчука працюють в США, оскільки оформлені на Оксану Марченко.

В Україні 14 громадських організацій, серед яких «Детектор медіа», ЦПК, «Чесно», направили відкритий лист держсекретареві і Мінфіну США з проханням ввести санкції проти дружини Віктора Медведчука Оксани Марченко і депутата Тараса Козака. Про це 6 лютого повідомили в «Детектор медіа».

У листі зазначено, що ряд компаній Медведчука оформлені на дружину - колишню телеведучу Оксану Марченко, завдяки чому вони продовжують безперешкодно діяти, незважаючи на персональні санкції США проти Медведчука.

Представники ГО також відзначають, що Тарас Козак не має незалежного бізнесу, а є власником активів Медведчука. І на його активи недавно введені санкції в Україні. Автори нагадують, що санкції були введені проти самого Медведчука ще в 2014 році.

Громадські організації просять занести Марченка, Козака і підконтрольні їм компанії в санкційний список Мінфіну США (список OFAC).

Як зазначено в листі, введення санкцій проти Козака і Марченко «істотно послабить російських агентів в Україні, припинивши потік брудних російських грошей на їх деструктивні проекти і антидемократичну пропаганду».

Як повідомлялося, Медведчук раніше записав на Оксану Марченко офшорну фірму, Fregata Marine Ltd, якій належить одна з найдорожчих в світі яхт - Royal Romance. Також на Марченко оформлена будівельна фірма «НЗНП Інжиніринг», яка була зареєстровано 1 квітня 2020 року в Москві.

США ввели санкції проти Віктора Медведчука в 2014 році. Він не може відкрити банківський рахунок в США, а його американські активи повинні бути заморожені.

Читайте також: Санкції проти телеканалів Медведчука неможливо скасувати — РНБО

Раніше уряд України попросив Youtube заблокувати ZiK, NewsOne і «112 Україна». Інтернет-сайти телеканалів вже перестали працювати.

Увечері 2 лютого президент Володимир Зеленський своїм указом ввів в дію рішення РНБО про накладення п'ятирічних санкцій на телеканали ZiK, NewsOne, «112 Україна» та їх формального власника - члена парламентської фракції «ОПЗЖ» Тараса Козака. Під санкції також потрапили літаки Козака і Віктора Медведчука, на які вони регулярно літали в Москву в обхід заборони на пряме авіасполучення з РФ.

Санкції передбачають блокування активів, економічної і фінансової діяльності, анулювання ліцензій.