UA / RU
Підтримати ZN.ua

Голову Фонду держмайна Коваля звільнили та призначили міністром агропромисловості

Верховна Рада України звільнила Віталія Коваля з посади глави Фонду державного майна, на якій він пробув менше року, та призначила його міністром аграрної політики та продовольства. За призначення нового міністра агрополітики проголосував 251 депутат.

Напередодні в парламенті завалили голосування за відставку Коваля з посади глави ФДМ, який він очолював з листопада 2023 року.

5 вересня парламент знову виніс питання на голосування. Цього разу відставку підтримали.

Міністерство аграрної політики і продовольства Коваль очолить після скандального звільнення в травні  Миколи Сольського, якого підозрюють у незаконному заволодінні землею. Однак, як писала Юлія Самаєва у статті «Відставка Сольського. Чому аграрний міністр змінив крісло на статус підозрюваного», заміна міністра аграрної політики була очікуваною, насамперед через бездіяльність у процесі усунення так званої «зернової кризи» з Польщею.

Читайте також: Рада призначила Олексія Кулебу очільником Міністерства розвитку громад і територій

Що стосується Віталія Коваля, то у 2019 році він очолив Рівненську обласну держадміністрцію (нині обласна військова адміністрація). Через рік після призначення Коваль балотувався на посаду міського голови Рівного від «Слуги народу». Однак у першому турі виборів він був лише третім за кількістю голосів – 13,52%. Того ж року його обрали депутатом Рівненської міської ради 8-го скликання від «Слуги народу» (№1 у списку, безпартійний). 

У 2006-2019 Коваль очолював і був співзасновником підприємств в аграрній, транспортній та будівельній галузях: ТОВ «Атлант-транс, ТОВ «Інвесттрейдсервіс», ТОВ «РГС-Логістикгруп», ТОВ «ВВВ Монтаж» та ТОВ «Санако».

За даними Bihus.info, фірма «ВВВ Монтаж», яка займається будівництвом доріг, за керівництва Коваля вигравала найбільші профільні тендери на Рівненщині. Журналісти пов’язували Коваля з тодішнім головою облради Олександром Данильчуком.

Коли ж Рівненську ОДА очолив безпосередньо Коваль, то найбільші підряди на будівництво доріг на Рівненщині, як повідомляли журналісти, отримували фірми, пов'язані з «ВВВ Монтаж». Власником фірми був помічник і радник Коваля Олексій Пустовіт.