UA / RU
Підтримати ZN.ua

Головнокомандувач-юрист: Залужний пише дисертацію в ОЮА на засекречену тему

Відомі лише ключові слова, серед яких фігурує "дисципліна". 

Виявляється, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний навчається в Національному університеті "Одеська юридична академія". Це з'ясувалося після того, як на сайті інформаційної системи Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти знайшли інформацію про те, що воєначальник пише там дисертацію "на спеціальну тему, що становить державну таємницю у сфері оборони, державної безпеки й охорони правопорядку". 

І тема, і анотація цієї наукової роботи засекречені відповідно до статей 1.2.1, 4.4.3, 4.6.4 "Зводу відомостей, що становлять державну таємницю" від 2020-го. Але на сайті перераховані ключові слова дисертації: дисципліна, службова дисципліна, військова дисципліна, військовослужбовці, дисциплінарний проступок (правопорушення), дисциплінарне стягнення, морально-психологічне забезпечення, бойовий імунітет, військова юстиція, Дисциплінарний статут ЗСУ.

Окрім цього, на сайті НАЗЯВО сказано, що протягом останнього року Залужний зробив шість публікацій у ЗМІ за темою своєї роботи.

Невідомо й те, коли та де воєначальник буде захищати свою наукову роботу.

Нагадаємо, у травні цього року президент НУ "Одеська юридична академія" Сергій Ківалов опублікував на своїй сторінці в Facebook привітання головнокомандувача Залужного з Днем науки. Під час відеозверннення воєначальник доручив політику, раніше відомому своїми проросійськими поглядами, розробити нові нормативні акти та юридичні норми правового регулювання функціонування ЗСУ замість застарілих радянського зразка. 

Попри те, що про дружні стосунки Залужного і Ківалова відомо давно, свідченням чого і є виступ головнокомандувача в ОЮА пів року тому, свою роботу над дисертацією він міг почати ще до війни. Ба більше, відсутні докази того, що під час повномасштабного вторгнення він продовжував працювати над нею.  

Читайте також: Зеленський відреагував на статтю Залужного про «позиційну війну» та патову ситуацію на фронті
 

У вересні стало відомо, що керівник ГУР МО Кирило Буданов подав документи на вступ до аспірантури університету "Острозька академія" за спеціальністю "Політологія". Цей навчальний заклад закінчили головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, дев'ять бойових генералів і командувач 30 армії.