UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ситник зіграв чужу гру - Трепак

Особисті амбіції керівників САП і НАБУ ставлять під удар діяльність організацій.

Особисті амбіції керівників нових антикорупційних структур - Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і Національного антикорупційного бюро - і зовнішній вплив на них поставили під удар ефективність діяльності НАБУ і САП, яка може бути лише тоді, коли вони будуть діяти як одне ціле. Про це пише в своїй статті для DT.UA екс-перший заступник голови Служби безпеки України Віктор Трепак, вказуючи на загальну принципову помилку Холодницкого і Ситника.

За словами автора, головна помилка Ходницкого полягає в тому, що він не зміг налагодити конструктивну співпрацю між САП і НАБУ на основі закону, а їх відносини практично весь час супроводжувалися латентним конфліктом, який періодично переходив у гостру фазу.

"Проблема Холодницкого полягає в тому, що йому доводилося розриватися між інтересами Банкової і необхідністю забезпечити антикорупційну діяльність на основі закону. Керівник, перед яким виникає така дилема, рано чи пізно повинен визначитися, на чию сторону встати", - пише Трепак.

Що стосується директора НАБУ Артема Ситника, то після можливого відходу Холодницкого він стане наступною мішенню.

"Помилка Ситника полягає в тому, що він зіграв в чужу гру. Незалежно від того, з яких міркувань. Так, у нього з Холодницким були непрості, напружені, а нерідко й відверто конфронтаційні відносини (хоча кожен з них періодично це заперечував). Але Артем Сергійович не міг не розуміти, що головна причина протистояння між САП і НАБУ пов'язана не з особистістю керівника САП, а з інтересами політичного керівництва держави, які воно намагалося задовольнити через керівника САП", - пише автор.

Він зазначає, що сприяючи звільненню Холодницкого з посади керівника САП, Ситник істотно себе послаблює. Оскільки в такому випадку спрацює принцип доміно.

Як стало відомо 20 березня, на зовнішній поверхні акваріума в робочому кабінеті голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького виявили приховані засоби прослуховування. Пізніше ЗМІ повідомили про те, що кабінет антикорупційного прокурора Назара Холодницького прослуховувало НАБУ зі згоди генерального прокурора.

Директор НАБУ усі звинувачення відкинув, порадивши журналістам запитати у керівника САП, що "він там знайшов у своєму кабінеті". І наголосив на тому, що не допустить того, щоб "хтось із влади взяв під контроль те, що відбувається в НАБУ і САП".

Детальніше про руйнівні помилки очільників антикорупційних органів країни читайте у матеріалі Віктора Трепака "Холодницький & Ситник: фатальні помилки керівників антикорупційних органів" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".