UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хмелько: Соціологія не дає опозиції перемогу на парламентських виборах

Сумарні рейтинги партій влади та опозиції зараз фактично однакові, повідомив ZN.UA президент Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Валерій Хмелько.

При цьому він зазначив, що з правлячої коаліції 5%-вий бар'єр подолали б Партія регіонів і Комуністична партія, яких підтримують, відповідно, 12,5% і 5,1% виборців, а також партія «Сильна Україна», що співпрацює з коаліцією (підтримується 3,2% виборців). З партій опозиції бар'єр подолали б партії Юлії Тимошенко, Арсенія Яценюка та Віталія Кличка, яких підтримують, відповідно, 10,2%, 7,0% і 4,4% виборців.

«У результаті сумарні рейтинги партій влади (20,8%) і опозиції (21,6%) зараз фактично однакові (статистична похибка їхньої оцінки становить 2,6%). Щоправда, за рік сумарний рейтинг партій влади скоротився майже удвічі (з 40,0% до 20,8%), а партій опозиції дещо збільшився (з 17,5% до 21,6%). Однак екстраполювати такі зміни на наступний рік було б некоректно, оскільки за останні п'ять місяців величина сумарних рейтингів партій влади та опозиції практично не змінилася», - зазначив президент КМІС.

«Таким чином, наявні дані дозволяють припускати, що у тій половині депутатських мандатів в парламенті, яка буде розподілятися за пропорційною системою, опозиція - за умови коректного проведення виборів - може мати деяку перевагу. Що ж стосується другої половини депутатських мандатів, розподіл яких визначиться за мажоритарною системою, то поки дані соціологічних опитувань не дають ніяких підстав для яких-небудь певних висновків. У ще більшій мірі це стосується припущень про можливість або неможливість позапарламентської зміни влади», - констатував В.Хмелько.


Детальніше читайте у матеріалі Інни Ведерникової «Чи можлива зміна влади в Україні наступного року?» у передноворічному номері «Дзеркала тижня. Україна».