UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глави МЗС країн G7 та Високий представник ЄС звернулися до Росії через події на сході України — заява

Вони підтримали позицію стриманості, яку займає Україна. 

Глави МЗС країн Великої сімки та Верховний представнки ЄС з закордонних справ та політики безпеки стурбовані останніми подіями в Донбасі, зокрема тривалим нарощуванням російської військової сили поблизу українських кордонів та в анексованому Криму. Заяву опублікували у вівторок на сайті Представництва ЄС в Україні. 

"Ці широкомасштабні переміщення військ без попереднього повідомлення є загрозливими і дестабілізуючими діями", - йдеться в заяві.

Посли закликали РФ "припинити провокації та негайно знизити напруженість відповідно до своїх міжнародних зобов'язань".

"Зокрема, ми закликаємо Росію дотримуватися принципів і зобов'язань ОБСЄ, які вона взяла на себе щодо прозорості пересування військ, і діяти згідно з процедурою, встановленою розділом III Віденського документа", - йдеться в документі.

Міністри закордонних справ Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії та Сполучених Штатів Америки, а також Високий представник Європейського Союзу також позитивно оцінили дії України щодо ситуації, що склалася. 

"Посилаючись про нашу нещодавню заяву від 18 березня, ми ще раз підтверджуємо свою непохитну підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Ми підтримуємо позицію стриманості, яку займає Україна", - підкреслюється в заяві.

Також дипломати висловили подяку Німеччині та Франції, які беруть участь в нормандських переговорах, які вони вважають "єдиним шляхом в напрямку довготривалого політичного врегулювання ситуації". Вони закликали усі сторони до конструктивної роботи в рамках ТКГ. 

Читайте також: ОП: Кремль відмовився від участі в переговорах лідерів нормандської четвірки

Президент Володимир Зеленський упевнений, що якщо Україна вступить в НАТО, то на сході країни закінчиться війна, однак в Міністерстві закордонних справ Росії не поділяють таку позицію і погрожують "незворотними наслідками" для української державності.