UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава Пентагону назвав причини зміни динаміки боїв в Україні

А також озвучив свій прогноз щодо війни.

Україна досягає прогресу в Херсонській області, відбулася «свого роду зміна в динаміці бою». Своє бачення ситуації на фронті російсько-української війни окреслив в інтерв'ю CNN глава Пентагону Ллойд Остін.

Читайте також: «Це надихає» — глава Пентагону привітав Україну зі звільненням Лимана

Остін пояснив цю зміну навичками українських солдатів та їх стратегічним використанням зброї, наданої союзниками США та НАТО, зокрема використанням високомобільних ракетних систем HIMARS.

«Те, що ми зараз бачимо, — це певна зміна в динаміці бою, — сказав Остін. — Вони досягли дуже хороших результатів в Харківській області і вирішили скористатися новими можливостями. На Херсонщині боротьба йде трохи повільніше, але (ЗСУ) прогресують».

Читайте також: На деокупованій Харківщині розчистили 200 км доріг і повернули залізничне сполучення в 45 міст і сіл – Кубраков

Остін сказав, що українські сили використовували «такі технології, як HIMARS», і використовували їх «правильним чином» для «здійснення атак на такі речі, як матеріально-технічні склади та командування та контроль, що забирає значний потенціал у росіян».

Тим самим українці "змінили динаміку, і це створило можливість маневрувати", додав він.

Про зброю більшої дальності від США

Відповідаючи на запитання, чому США не поставили зброю більшої дальності, щодо якої у Києва був запит, Остін сказав, що спілкується зі своїм українським колегою, міністром оборони Олексієм Резніковим, «регулярно» і вважає, що США «дуже ефективно надали речі, які дуже, дуже ефективні на полі бою».

Читайте також: Резніков оцінив можливість отримання Україною танків та літаків в рамках ленд-лізу

У той час як США надали Україні HIMARS і керовані реактивні системи залпового вогню які будуть використовуватися з системами HIMARS, Київ мав запит на армійські тактичні ракетні системи (ATACMS), які мають більший радіус дії. ATACMS має радіус дії близько 185 миль. До того максимальна дальність зброї, яку США надають Україні, становить близько 49 миль.

Читайте також: Озброївшись ATACMSами та Abrams'ами, Україна може повернути території за кілька тижнів, але… – New Geopolitics

«Справа не тільки в обладнанні, яке у вас є. Йдеться про те, як ви використовуєте це обладнання, як ви синхронізуєте речі разом, щоб створити ефекти на полі бою, які потім можуть створювати можливості», – прокоментував ефективне викорисьання військової допомоги з боку ЗСУ.

Прогноз щодо війни

Остін зазначив що те, що станеться в Україні, «важко передбачити», але також сказав, що США «продовжуватимуть надавати допомогу українцям у сфері безпеки стільки, скільки буде потрібно».

Читайте також: Нові HIMARS потрібні зараз: Арахамія розповів, як Україна планує отримати додаткові РСЗВ від США

«Українці вразили світ своєю здатністю давати відсіч, своєю здатністю проявляти ініціативу, своєю відданістю захисту своєї демократії, – сказав він. - І ця готовність воювати згуртувала міжнародну спільноту в спробі допомогти їм забезпечити безпеку, щоб вони могли продовжувати воювати».