UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава оборонного агентства ЄС: Європа не може покладатися лише на США як військовий щит

США матимуть дедалі більше проблем в Індо-Тихоокеанському регіоні.

США не завжди можуть захистити Європу від погроз, і країнам ЄС слід спільно купувати зброю для поповнення своїх запасів після постачання в Україну.

Як сказав Іржі Седіві, виконавчий директор Європейського оборонного агентства (EDA), "агресивна війна Росії проти України виявила недостатність наших можливостей".

Читайте також: NYT: Суперечка навколо передачі німецьких ракет Patriot Польщі викрила розбіжності в Європі щодо України

За його словами, агентство веде переговори з компаніями, які виробляють зброю про збільшення її виробництва, а також з усіма країнами ЄС щодо об'єднання зусиль із закупівлі озброєнь.

"Сполучені Штати неминуче виявляться залученими до проблем Індо-Тихоокеанського регіону і не зможуть надати нам деякі з найважливіших засобів забезпечення, таких як стратегічні повітряні перевезення, літаки-розвідники, високоточні ракети та засоби протиповітряної оборони", - зазначив Седіві.

Він також вказав на загрозу тероризму з боку держав, що не відбулися, на Близькому Сході або в Північній Африці.

Зараз у Європи розрізнений підхід до оборони: країни переважно самостійно оснащують свої збройні сили, створюючи ковдру з несумісної зброї та обладнання.

Війна в Україні стала найбільшою проблемою для регіону за останнє покоління, оголивши глибокі розбіжності про те, як поводитися з Москвою.

Десятки тисяч людей було вбито, мільйони опинилися в положенні переміщених осіб, а міста перетворилися на руїни після вторгнення Росії в Україну 24 лютого.

Європейські витрати на оборону вперше перевищили 200 мільярдів євро у 2021 році, збільшившись на 6% порівняно з попереднім роком, що є найвищим показником відтоді, як регіон почав збільшувати військові витрати у 2015 році після анексії Росією Криму в України.

Читайте також: Об’єднання України з НАТО і повернення до кордонів 24 лютого: Кіссінджер розповів, яким бачить мир між Києвом та Москвою

Згідно з звітом Європарламенту за 2020 рік, без допомоги США ЄС буде важко захистити себе, оскільки йому не вистачає розвідувальних можливостей та засобів, зокрема авіації та протиракетної оборони середньої дальності, а також десантних кораблів та підводних човнів.

Європейські витрати на оборону вперше перевищили 200 мільярдів євро у 2021 році. Це на збільшившись на 6% порівняно з попереднім роком та найвищий показник з 2015 року.