UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава МЗС Швейцарії: Коли справа дійде до власне мирного процесу, Росія повинна буде взяти в ньому участь

"Тобто питання не в тому, чи буде Росія на борту, а в тому, коли вона буде на борту".

Міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс заявив, що хоч Росія й не братиме участі у Глобальному саміті миру, вона обов’язково буде залучена до мирного переговорного процесу і це є лише питанням часу. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Я вже говорив, що ми хотіли б, щоб в ідеалі Росія була залучена до цього процесу від самого початку. Це те, що ми хотіли б зробити. Але на це підуть тижні, місяці. І чи буде цей процес успішним зрештою, нам доведеться почекати й подивитися. І очевидно, що для того, щоб мирний процес просувався вперед, потрібна участь Росії", – зазначив глава МЗС.

Кассіс наголосив, що "мирна конференція - це лише перший крок на шляху до мирного процесу. Коли справа дійде до власне мирного процесу, Росія повинна буде взяти в ньому участь. Тобто питання не в тому, чи буде Росія на борту, а в тому, коли вона буде на борту".

За його словами, перед Швейцарією стояла "емоційна тема" під час підготовки конференції, яка полягала в тому, чи запрошувати в принципі Росію.

"Нам знадобилося кілька тижнів, щоб дійти до рішення з цього питання. Звісно, це був би варіант, але проблема в тому, що вже заздалегідь було зрозуміло, що Росія не хоче брати участь", – пояснив політик.

Однак, каже міністр, "якби росіяни прийняли запрошення, то це стало б конфліктом із позицією України на той момент... Звісно, ми вивчали й інші шляхи, але поки що не змогли відчинити і ті, і ті двері, щоб прийняти обидві сторони в ситуації, на яку вони обидві погодяться".

Читайте також: Кулеба вважає, що результати України приємно здивують українців та людей за кордоном

Він також підкреслив, що на Саміті миру працюватимуть два акредитовані від Росії представники ЗМІ.

"І це швейцарська традиція, що вони акредитовані в Женеві, що вони представлені у Швейцарії. І тому вони будуть на конференції", – підсумував глава дипломатії Швейцарії.

Нагадаємо, участь у Саміті миру, який відбудеться 15-16 червня у Швейцарії, вже підтвердили участь близько 90 країн. Але, за словами швейцарських чиновників, остаточний список країн буде оприлюднений напередодні зустрічі – ввечері 14 червня.