UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава МЗС Чехії підтримав припинення видачі росіянам віз країн Євросоюзу

Однак, знайти консенсус буде непросто.

Міністр закордонних справ Чеської Республіки Ян Ліпавський підтримав зупинення видачі громадянам Росії віз до країн ЄС, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на інформаційне агентство ČTK.

Глава чеського МЗС заявив про намір порушити це питання на зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС наприкінці серпня в Празі. На його думку, під час російської агресії про звичайний туризм громадян Росії не може бути й мови.

Читайте також: Зеленський закликає світ «забанити» росіян

"Йдеться про нашу безпеку. Я давно намагаюся знизити вплив російських спецслужб на території ЄС", - заявив Липавський. Він також нагадав, що Чехія стала першою країною ЄС, яка припинила видачу віз для громадян Росії наступного дня після вторгнення в Україну. Заборона діє досі. Потім Чехія запровадила аналогічну заборону і для громадян Білорусі.

В уряді Чехії переконані, що припинення видачі віз громадянам Росії стане чітким і прямим сигналом російському суспільству про те, що Захід не має наміру зазнавати агресії з боку російського режиму та ненависницької риторики на адресу вільних демократичних країн, які не загрожують Росії в жодному разі. "Громадяни цих країн мають усвідомлювати, що така войовнича політика має наслідки", - наголосив Липавський.

Раніше із пропозицією призупинити видачу туристичних віз росіянам виступили Латвія, Естонія та Фінляндія.