UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава Єврокомісії у незвично різкій промові розкритикувала Орбана за зближення з РФ і Китаєм

Угорський прем'єр заявив, що “здивований” промовою фон дер Ляєн.

Угорщина ставить під загрозу європейську безпеку, заявила в середу, 9 жовтня, глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у незвично різкій промові, розкритикувавши відносини Будапешта з Росією та Китаєм, повідомляє Reuters.

Читайте також: Через Угорщину в ЄС немає єдності у підтримці України — Боррель

Виступаючи в Європарламенті фон дер Ляєн розкритикувала небажання Будапешта приєднатися до партнерів ЄС у допомозі Україні, а також його політику щодо зміцнення зв'язків із Москвою й Пекіном.

“Світ став свідком звірств російської війни. І все ще є ті, хто звинувачує у цій війні не загарбника, а того, до кого вторглися”, - сказала фон дер Ляєн.

“Все ще є ті, хто звинувачує у цій війні не жагу до влади (російського диктатора Владіміра) Путіна, а жагу України до свободи. Тому я хочу запитати їх, чи звинуватили б вони колись угорців у радянському вторгненні в 1956 році?”, - додала вона.

У відповідь Орбан сказав, що “здивований” промовою фон дер Ляєн і відкинув будь-яку паралель між невдалим повстанням Угорщини 1956 року проти радянського гніту і боротьбою України за захист своєї території.

Він також повторив свій заклик до припинення вогню в Україні.

Крім того, фон дер Ляєн розкритикувала угорську програму пом'якшення візових обмежень для росіян і білорусів, а ще угоду між Будапештом і Пекіном, яка дозволяє китайській поліції патрулювати в Угорщині разом зі своїми угорськими колегами.

“Як може бути так, що угорський уряд запрошує громадян Росії до нашого союзу без додаткових перевірок безпеки? Це робить нову угорську візову схему безпековим ризиком не тільки для Угорщини, але й для всіх країн-членів ЄС”, - підкреслила вона.

“Як може бути так, що угорський уряд дозволить китайській поліції діяти на його території? Це не захист суверенітету Європи, це лазівка для іноземного втручання”, - додала фон дер Ляєн.

Ще вона вказала на те, що Угорщина продовжує залежати від російських енергоносіїв після того, як багато країн ЄС зменшили свою залежність від РФ у відповідь на вторгнення Москви в Україну. 

“Більше не може бути ніяких виправдань. Той, хто хоче європейської енергетичної безпеки, в першу чергу, повинен зробити свій внесок у неї”, - сказала глава Єврокомісії.

Читайте також: Єврокомісія подає позов до Суду ЄС проти Угорщини через закон про “захист суверенітету”

Орбан, який перебуває при владі в Угорщині з 2010 року і чия країна зараз головує в ЄС на ротаційній основі, неодноразово конфліктував із європейськими інституціями через занепокоєння, що він підриває демократичні норми у своїй країні та підтримує тісні відносини з Росією і Китаєм поза політикою ЄС. 

Угорщина також неодноразово намагалася підірвати зусилля Заходу з надання допомоги Україні, включаючи фінансування й постачання зброї. Крім того, Орбан є затятим критиком санкцій ЄС проти РФ.

А в липні прем'єр Угорщини викликав нову хвилю критики, коли здійснив візити до Москви й Пекіна, які Будапешт назвав “мирною місією”, не узгодивши цього з партнерами з ЄС.