UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генпрокурор Костін протягом 2023-2024 років бував за кордоном 17 разів — депутат

За даними ОГП, держава профінансувала 10% таких поїздок. 

Учора ZN.UA повідомило, що президент України Володимир Зеленський разом зі своїм оточенням ухвалили рішення про звільнення очільника ОГП Андрія Костіна, призначеного на цю посаду у липні 2022 року. Його можуть відправити послом у Нідерланди. Причиною рішення стало зокрема й те, що необхідною Банковій активністю він не відзначився — часто бував за кордоном, тоді як фактичним керівництвом ОГП, як і реалізацією завдань чинної влади, займалися його заступники. 

Сьогодні депутат від партії "Євросолідарність" Олексій Гончаренко підтвердив меседж про часту відсутність генпрокурора. На своєму Tg-каналі він опублікував відповідь його офісу на запит, в якому цікавився, в скількох закордонних відрядженнях встиг побувати Костін. 

За даними ОГП, у 2023-му поїздок за кордон у генпрокурора було 13, а протягом трьох місяців 2024-го — чотири. Тобто він буває за межами України частіше, ніж раз на місяць. 

"Близько 75% відряджень повністю профінансовані за рахунок коштів організаторів-міжнародних партнерів. 33% відряджень профінансовані частково за рахунок організаторів та/або міжнародних партнерів... — сказано у відповіді ОГП. — Лише 10% відряджень фінансувалися у повному обсязі за рахунок коштів загального державного фонду". 

Читайте також: Костін: За вбивство українських військовополонених нестимуть відповідальність не лише виконавці, а й їхні командири

Джерела ZN.UA у керівництві фракції СН повідомляють, що у разі відставки Костіна обовʼязки генпрокурора виконуватиме його перший заступник Олексій Хоменко. Як довго — залежить від стосунків парламентської більшості і ОПУ, які зараз дуже непрості. Та найімовірніше, головним кандидатом на цю посаду стане Олег Кіпер — чинний очільник Одеської ОВА та колишній керівник Київської міської прокуратури, чиє призначення на цю посаду пролобіював очільник ОП Андрій Єрмак.