UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гармаш про "нормандську четвірку": "Росія хоче знизити роль таких переговорів"

РФ прагне, щоб питання Донбасу вирішувалося на більш комфортному для неї майданчику.

Представник окремих районів Донецька на переговорах ТКГ Сергій Гармаш заявив, що Росія хоче знизити роль нормандських переговорів та надати суб'єктність бойовикам. Про це Гармаш розповів в ефірі espreso.tv

Він додав, що Росія повинна надати свій план по Донбасу, аби на переговорах не обговорювали лише українську пропозицію. Тоді сторони зможуть досягти компромісу. 

Гармаш прокоментував також підтримання Москвою плану бойовиків, зазначивши, що це свідчить про нездатність РФ взяти на себе відповідальність. 

"Тобто, Росія хоче суб'єктивізувати ОРДЛО. Для того, щоб не просто піти від відповідальності за рішення, які будуть прийматися на ТКГ, а щоб знизити роль "нормандської четвірки", - зазначив Гармаш.

Він додав, що Німеччина, Франція та Україна сьогодні дотримуються однієї позиції на переговорах, через що очільник російського МЗС Сергій Лавров звинуватив офіційні Берлін та Париж у зраді. 

"Тобто, Росія хоче, щоб питання Донбасу вирішувалося на більш комфортному для неї майданчику. Щоб це був саме майданчик ТКГ, де є ОРДЛО, але де немає Німеччини і Франції", - додав Гармаш.

Читайте також: У ТКГ немає прогресу щодо мирного плану для Донбасу - ОБСЄ

Нагадаємо, раніше спікер українського боку в ТКГ Олексій Арестович заявляв, що зустріч лідерів "нормандської четвірки" повинна відбутися до 24 грудня, до тих пір також повинен відбутися обмін полоненими між Україною і Росією.