UA / RU
Підтримати ZN.ua

Галібаренко: Іноді в НАТО визнають, що вимагають від України забагато

Адже вимоги щодо реформ для Києва ті ж самі, що й для країн, які виконували їх в мирних час. 

Представниця України при НАТО Наталія Галібаренко заявила, що в Альянсі зараз немає розмов про вступ України в обмін на відмову Києва від своїх територій, це підтверджували делегації різних країн. 

"Мені доводилося чути висловлювання, мовляв, Україні варто врахувати досвід Німеччини, яка вступала до НАТО частинами. Але це неформальні обговорення, в яких перевіряють ґрунт: вони хочуть подивитися, якою буде реакція, - сказала Галібаренко, слова якої цитує "Інтерфакс Україна". - У штаб-квартирі НАТО такого немає". 

Те, що насправді цікавить Альянс - як Україна може поєднати ведення війни та впровадження реформ. Галібаренко наголосила, що це важко, тому іноді партнери визнають, що вимагають від нашої держави забагато, адже щодо реформ Києву висувають ті самі вимоги, які виконували інші країни у мирний час.

"Ми не маємо десяти років на реформи. У нас інші терміни", - підсумувала вона. 

Читайте також: Вступ України в НАТО не в інтересах США – кандидат у президенти від республіканців

Найбільшим розчаруванням саміту у Вільнюсі стали не перспективи членства України в НАТО, а так звані гарантії безпеки для України. Владі марно намагатися видавати бажане за дійсне, адже те, що запропоновано "сімкою", справжніми гарантіями не є. В Україні очікували на "гарантії захисту", "гарантії миру" і на цей запит відповіді немає. Чому?  Читайте статтю Костянтина Єлісєєва "Після Вільнюсу: найбільші перемоги й розчарування України", в якій досвідчений дипломат аналізує основні результати саміту НАТО для нашої країни.