UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гройсман відмовився ініціювати відставку голови комітету з ПЕК Мартиненка без офіційних документів

Швейцарська прокуратура підтвердила справу проти Мартынеко за дачу хабара. Гройсман теж хоче побачити офіційні документи.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман відмовився ініціювати відсторонення Миколи Мартиненка ("Народний фронт") з посади голови парламентського комітету з питань ПЕК у відповідь на відповідне звернення депутата Сергія Лещенка ("Блок Порошенко").

Про це повідомив сам Лещенко, опублікувавши на своїй сторінці в Facebook відповідний документ за підписом Гройсмана.

"Підстав для внесення пропозицій про відкликання народного депутата Мартыненка М.В. з посади голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки на даний момент не вбачається", - йдеться в документі.

Таку відповідь Гройсман аргументує тим, що за законом він як голова ВР повинен офіційно отримати від українських держорганів влади або держорганів інших держав документи, які б підтверджували викладені у зверненні Лещенко факти.

Нагадаємо, 24 березня Лещенко звернувся до спікера Ради з вимогою ініціювати відставку Мартиненка з посади ПЕКівського комітету через відкриту на нього кримінальну справу прокуратурою Швейцарії.

"Спікер Гройсман вирішив покривати Мартиненка, який перебуває під слідством у Швейцарії. Значить, розділить з ним ганьбу, коли це стане вже міжнародним скандалом", - прокоментував Лещенко відмову Гройсмана.

У грудні минулого року повідомлялося, що Миколі Мартиненку в Швейцарії може загрожувати до п'яти років в'язниці. Чеське видання Novinky.cz стверджувало, що компанія Skoda JS, займається атомною машинобудуванням, підозрюється в дачі хабара Мартиненку, який вже кілька скликань ВР очолює комітет з питань палива і енергетики.

Гроші нібито йшли через рахунок компанії Bredcrest Investment в Панамі, бенефіціарним власником якої є Мартиненко. Згідно з швейцарським законами, українському політику загрожує штраф до 1 млн франків і 5 років в'язниці за відмивання грошей.