UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гриценко: З новим законом про вибори Янукович буде керувати країною до 2015 року

Президент Віктор Янукович вирішив змінити закон про вибори народних депутатів, щоб не опинитися на лаві запасних. Про це лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко заявив в ефірі телеканалу TBi.

«Зараз рейтинг Партії регіонів коливається на рівні 15%, при такій політиці влади незабаром він впаде до 10%. Це означає, що при старому виборчому законодавстві в наступному парламенті у Януковича було б лише 10% голосів, 90% мала б опозиція. Це означало б кінець Януковича», - заявив А.Гриценко.

На думку народного депутата, представники опозиції, які підтримали закон про вибори, своїм синхронним із регіоналами голосуванням дали В.Януковичу можливість 50% народних депутатів обирати до Верховної Ради у мажоритарних округах, ще й шляхом самовисування.

«Це означає, що якщо людині буде соромно дістати з кишені партквиток Партії регіонів, вона може сказати, що не залежить ні від кого, пройти до парламенту і стати тушкою. Тому прийняття нового виборчого законодавства - це не перемога», - переконаний лідер «Громадянської позиції».

На його думку, якби опозиція пішла назустріч владі, «якби Юлію Тимошенко і Юрія Луценка випустили з в'язниці, прийняли нормальний Податковий кодекс, який не чинив би тиск на підприємців, вичистили суди від «кірєєвих», тоді б такий компроміс став зрозумілим для людей».

«Вони ж пішли на компроміс з того питання, яке цікавить лише депутатів-кнопкодавів. Для них цікаво отримати мандати, щоб піти голосувати. Вони вже забули і про опір, і про диктатуру», - вважає політик.

А.Гриценко переконаний, що єдиний, хто аплодує ухваленим рішенням, - це сам В.Янукович, оскільки від такого прийняття закону люди не стануть краще знати обраних ними депутатів.

«Існує безліч прикладів, коли перемагав кандидат, який жодного разу не з'являвся у своєму окрузі, а лише засилав туди політтехнологів. Янукович вирішив змінити закон не для того, щоб кожного депутата прив'язати до конкретного округу. Цього можна було б досягти і відкритими списками, - зазначив лідер «Громадянської позиції». - Новий закон порадили президенту «наперсточники» з Банкової, які знайшли цей шлях, щоб регіоналів і тушок було якомога більше у ВР. Адже при старому законі 90% у парламенті займала б опозиція, і на цьому б завершилося правління Януковича. А тепер воно триватиме ще до 2015 року», - підкреслив А.Гриценко.

Нагадаємо, у вівторок, 22 листопада, одноголосним рішенням ради партії «Громадянська позиція» вийшла зі складу Комітету опору диктатурі.