UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гриценко: На ситуацію на Донбасі впливають три ключових гравці. Путін діє, Тимошенко і Ахметов - ні

Кандидат у президенти зазначив, що в планах Путіна "створити окремі фактично республіки, які потім як конструктор "Лего" можна вихоплювати і приєднувати до Росії".

На ситуацію на Донбасі впливають три ключових гравці: президент Росії Володимир Путін, найбагатша людина України Рінат Ахметов і глава "Батьківщини" Юлія Тимошенко. Таку думку висловив екс-глава Міноборони, кандидат у президенти Анатолій Гриценко на прес-конференції в Донецьку.

"На Донбасі я бачу три ключових гравці, які впливають на ситуацію, що впливають по-різному. Перший - це Путін. Він не приховує своїх намірів, він засилає сюди військових диверсантів. Його мета - дестабілізувати ситуацію. У перспективі - створити окремі фактично республіки, які потім як конструктор "Лего" можна вихоплювати і приєднувати до Росії, зірвати вибори", - сказав Гриценко.

Він впевнений, якщо Путін діє, то два інших гравця здебільшого не діють.

"Другий з них - це Рінат Ахметов. Ми знаємо силу цієї людини, не тільки економічну силу, правильно? Якщо б він хотів і твердо зайняв позицію, жоден телецентр не був би захоплений, ні над одним б державним будинком не з'явився б прапор іншої держави і все було б нормально. Бути "між там і тут", як кажуть в Одесі, не вийде. Доведеться зайняти позицію - тверду", - вважає він.

Гриценко підкреслив, що Рінат Ахметов у своїх публічних заявах жодного разу за місяць "не назвав російську агресію "російською агресією".

"Слово "Росія" жодного разу не вимовив слово "агресія" не вимовив. Страшно? Я цього не бачив. Можна говорити "потужний Донбас", "Донбас у складі України", "гідне життя" - все правильно... Він повинен зайняти позицію і тоді буде більше спокою на Донбасі. Ми знаємо, хто і як правил всі ці роки. Хто тут і як призначав керівників правоохоронних органів, про яких ви говорите - і СБУ, і міліції і все інше", - сказав політик.

Третім ключовим гравцем у Донбасі, за його словами, є Юлія Тимошенко. "Вона мене не цікавить як кандидат в президенти. В даному випадку я говорю про неї, як про фактично чинному президентові. Зараз при владі партія "Батьківщина", яку вона очолює. Всі ключові посадові особи - це партія "Батьківщина", секретар Радбезу, ключові міністри - це все "Батьківщина", - пояснив Гриценко.

Він упевнений, що Тимошенко, займаючи пост глави партії, що перебуває при владі, "повинна звітувати, "чому я зробила, чому я не зробила".

"Перший гравець - Путін - він веде ворожі щодо України дії. Два інших мають визначитися. Замість того, щоб створювати паралельні армії з паралельними штабами, їздити, піаритися, треба займатися справою", - заявив Гриценко. !zn