UA / RU
Підтримати ZN.ua

Грібаускайте закликала світ захистити український суверенітет

Дії Росії в Україні надзвичайно турбують Литву і сприймаються як загроза всій Європі.

Президент Литви Даля Грібаускайте звинуватила Росію в "протизаконних актах агресії" в Україні. Про це вона заявила під час виступу на Генасамблеї ООН.

Грібаускайте також закликала світову спільноту захистити український суверенітет.

В інтерв'ю газеті The Washington Post, опублікованому 25 вересня, Даля Грібаускайте заявила, що Росія веде себе як "терорист" в Україні і залякує своїх сусідів. Президент Литви також розкритикувала Захід за відсутність лідерства в підтримці України в контексті російської агресії, а також у питаннях боротьби проти угруповання "Ісламська держава" в Сирії і Іраку.

Раніше Грібаускайте заявила, що нинішні дії Росії в Україні слід кваліфікувати, як війну проти Європи. У зв'язку з цим вона висловила переконаність в тому, що ЄС повинен допомогти Україні захистити себе, в тому числі, шляхом поставок необхідного військового обладнання.

Крім того, президент Литви висловила думку, що ЄС слід ввести повне ембарго на поставку озброєнь та оборонних технологій в Росію. "Повне ембарго: не на майбутні контракти військові та оборонні, але повне ембарго (в тому числі і на діючі контакти)", - підкреслила вона. !zn