UA / RU
Підтримати ZN.ua

Грибаускайте вимагає від Порошенка забезпечити незалежність НАБУ

З одного боку, НАБУ має бути незалежним, з іншого боку, воно не повинно втручатися в політичні процеси.

Литва підтримує вимогу ЄС до України забезпечити незалежність НАБУ, а також створення на перехідний період Антикорупційного суду, заявила президент країни Даля Грибаускайте.

"Наша основна вимога до України – забезпечити незалежність НАБУ. З іншого боку, саме НАБУ не повинно брати участь у політичній діяльності України", - сказала вона на спільному брифінгу з президентом України Петром Порошенком.

"Також ми підтримуємо вимогу створення Антикорупційного суду в Україні. Ми розуміємо, що така практика не є звичайною в інших європейських країнах. Ми розуміємо, що такий суд повинен був би стати перехідним на той період, поки українська судова система зможе стати життєздатною", - додала Грибаускайте.

Нагадаємо, 6 грудня лідери парламентських фракцій "Блоку Петра Порошенко" і "Народного фронту" Артур Герасимов і Максим Бурбак зареєстрували у Верховній раді проект закону №7362, який дозволяє звільняти керівників НАБУ, САП, НАЗК та ДБР рішенням парламенту.

За даними ЗМІ, керівництво "Народного фронту" ввечері 6 грудня зустрічалося з послом США Марі Йованович, після чого змінило позицію щодо законопроекту №7362.