UA / RU
Підтримати ZN.ua

Грібаускайте не бачить підстав для ослаблення санкцій проти Росії

Ситуація на східних кордонах погіршується, вважає президент Литви.

Президент Литви Даля Грібаускайте не бачить жодних підстав для ослаблення європейських санкцій проти Росії.

"З нашої точки зору, з точки зору НАТО, Європейського союзу і ОБСЄ ситуація на східних кордонах погіршується, демонстративна агресивна поведінка досі зберігається. Тому немає ніяких умов для ослаблення будь-яких санкцій", - заявила вона на спільній прес-конференції з президентом України Петром Порошенком у Харкові, передає "Європейська правда".

Вона нагадала, що США нещодавно продовжили санкції проти РФ, і запевнила, що нова адміністрації Дональда Трампа розуміє, що "без світу в Україні не буде миру в Європі і світі".

"Агресор, неважливо, під яким ім'ям, залишається агресором. І в цьому питанні наша європейська позиція і американська позиція повністю збігаються", - додала президент Литви.

Раніше посли країн ЄС погодили продовження санкцій проти Росії через анексію Криму. Питання, швидше за все, буде затверджене на засіданні Ради ЄС у закордонних справах 19 червня.

У той же час американські сенатори запропонували посилити санкції щодо РФ. "Незважаючи на існуючі санкції, Росія як і раніше є ворожим, непокірним державою, яка застосовує збройні сили, ресурси кібернетичного інформаційного шпіонажу та економічні важелі, щоб завдати шкоди Сполученим Штатам, внести розкол між ними та їх союзниками", - йдеться в заяві банківського комітету сенату США.