UA / RU
Підтримати ZN.ua

ГРД братиме участь у засіданнях із затвердження суддів Верховного суду

На думку членів ГРД, кваліфікаційній комісії вдалося обійти висновки щодо недоброчесності деяких кандидатів та допустити їх до подальшої участі у конкурсі.

Громадська рада доброчесності (ГРД) братиме участь у засідання Вищої ради правосуддя (ВРП) щодо визначення оновленого складу Верховного суду України. Таке рішення пов'язане зі спробами запобігання потраплянню до нього недобросчесних суддів.

"Якщо завданням ВККС було оцінити кандидата комплексно, з урахуванням його професійної компетенції, то в дискреції ВРП - лише критерії доброчесності та професійної етики. Саме тому Громадська рада доброчесності як орган, що також за законом оцінює кандидатів на відповідність критеріям доброчесності та професійної етики, братиме участь у засіданнях ВРП та, за наявності підстав, обґрунтовуватиме для членів ВРП сумніви щодо відповідності кандидатів до Верховного суду цим критеріям", - зазначив співкоординатор ГРД Віталій Тититч на брифінгу у вівторок, 18 липня.

Напередодні у понеділок, 17 липня, Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККС) провела останні засідання у пленарному складі щодо кандидатів, які Громадською радою доброчесності були визнані недоброчесними. Отже за тиждень може бути сформовано фінальний рейтинг кандидатів, після цього ВККС також надасть ВРП власні рекомендації.

"Під час пленарних засідань ВККС подолала майже дві третини висновків Громадської ради доброчесності. На підставі висновків Ради участь у конкурсі 26-ти кандидатів було припинено. У той самий час, ВККС знехтувала інформацією щодо 76 кандидатів, подолавши висновки ГРД. Ще вісім кандидатів добровільно відмовились від подальшої участі в конкурсі, уникнувши в такий спосіб оцінки на відповідність критеріям доброчесності і професійної етики", - розповіла член ГРД, голова ГО "Андріївська пейзажна ініціатива" Марина Соловйова.

ГРД також надала ВККС обґрунтовану інформацію негативного характеру щодо понад 100 кандидатів. З огляду на це існує ризик, що до прохідної частини рейтингу потраплять недоброчесні кандидати, вважає член ГРД, експерт РПР Михайло Жернаков.

"Відповідно до Положення про кваліфікаційне оцінювання, ВККС припиняє участь у конкурсі кандидата за наявності хоча б одного випадку недоброчесної поведінки. Приватизація службового житла за наявності достатньої кількості коштів для придбання власного, брехня в декларації доброчесності, порушення прав людини, що констатовано в рішеннях ЄСПЛ, не є недоброчесною поведінкою на думку ВККС", - зазначила член ГРД, журналістка "Слідства. Інфо" Євгенія Моторевська.

К повідомив член ГРД, активіст ВГО "Автомайдан" Роман Маселко, остаточне рішення щодо призначень до Верховного суду прийматиме Вища рада правосуддя. Однак, наразі в членів ГРД є серйозний сумнів щодо неупередженості та безсторонності, адже троє кандидатів у Верховний суд є членами ВРП.

Нагадаємо, 30 вересня 2016 року набули чинності зміни до Конституції України в частині правосуддя та Закону "Про судоустрій і статус суддів", у зв'язку з чим в країні стартувала судова реформа. Верховний суд став найвищою судовою інстанцією України, його склад повинен бути сформований з суддів, обраних за підсумками відкритого конкурсу.

26 грудня стало відомо про те, що до участі у конкурсі на зайняття посад суддів оновленого Верховного суду допущені 653 кандидата. Конкурс оголошено на 120 вакантних посад, по 30 чоловік у кожен касаційний суд.

Детальніше про судову реформу в Україні читайте в матеріалі Михайла Жернакова "Верховний суд президента" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".