UA / RU
Підтримати ZN.ua

Горбулін сумнівається, що Кремль ризикне вирішити "донбаське питання" прямою інтервенцією

Це матиме для Росії катастрофічні зовнішньополітичні наслідки, вважає директор Національного інституту стратегічних досліджень.

Експерти Російської ради з міжнародних справ зазначають, що "найпростіше" для Росії рішення донбаської проблеми - пряма військова інтервенція з метою прискорити розвиток подій - буде мати катастрофічні зовнішньополітичні наслідки, оскільки призведе до остаточного розриву зв'язків між Заходом і Росією. Тому для Росії конфронтаційний сценарій - найбільш ризикована зі всього, що можна вибрати.

Про це в статті для DT.UA пише: Володимир Горбулін, радник президента України, директор Національного інституту стратегічних досліджень при президентові України, доктор технічних наук, професор, академік НАН України.

Тим не менше, вважає Горбулін, допустити військову поразку ДНР/ЛНР Кремль не може собі дозволити, оскільки це буде означати найбільшу поразку Москви на пострадянському просторі, що ставить під принципово важливе питання всі подальші реінтеграційні плани і проекти Кремля у євразійському напрямку.

"ДНР/ЛНР", на думку Кремля, - це довгостроковий дестабілізуючий чинник, який, у синергії з іншими чинниками, повинен розхитати і зруйнувати Україну зсередини. Наприклад, очевидне завдання гарматного м'яса (чим вважають "ополчення Новоросії" російські військові стратеги) - завдавати втрат (насамперед серед особового складу) ЗС України, що послаблює нашу армію та її бойовий дух і до того ж загострює внутрішньополітичну обстановку та соціальну напругу в Україні загалом", - пише автор статті.

На його думку, хоча Росія і продовжує концентрувати на межах контрольованих ними двоєдиного сепаратистського анклаву ДНР/ЛНР неабиякі військові сили, малоймовірно, що вона ризикне розрубати донбаський "гордіїв вузол" стрімким "кавалерійським наскоком".

ерспективи такої "кавалерійської атаки" неоднозначні не тільки у воєнному сенсі, а й у наслідках зовнішньополітичних. Загалом, Росія вже досить давно втратила темп, кураж і драйв у провокуванні збройної кризи на території України, перейшовши до затяжної гри навколо статус-кво. І, швидше за все, як і в усьому іншому, тут можна очікувати неординарних рішень, що претендуватимуть на тактичну успішність. Однак такі рішення побічно, але традиційно ведуть до стратегічного ослаблення Росії, - це вічна проблема низької стратегічної культури, характерної і для позавчорашньої царської Росії, і для вчорашнього Радянського Союзу, і для нинішньої Російської Федерації", - упевнений радник президента України.

Детальніше про геополітичний вплив конфлікту в Донбасі читайте у статті Володимира Горбуліна "Чорна діра": нескінченний глухий кут врегулювання у свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".