UA / RU
Підтримати ZN.ua

Голова Європарламенту пригадав, як Росія обіцяла поважати кордони сусідів

За словами Мартіна Шульца, Путін порушив усі домовленості після Холодної війни.

Президент Європарламенту Мартін Шульц пригадав, як усі країни Європи, включно з Росією, після завершення Холодної війни зобов'язалися поважати кордони сусідів.

Про це він сказав під час саміту YES сьогодні в Києві у відповідь на пропозицію підписати угоду про дружбу між Україною і Росією для припинення конфлікту на Донбасі. Адже саме так завершилося у свій час протистояння між Німеччиною і Францією.

"Німеччина і Франція дійшли миру на основі взаємоповаги і довіри. Вони створили післявоєнний порядок. І їм це вдалося. Потім був новий європейський порядок після Холодної війни. І всі, навіть Росія, гарантували територіальну цілістість своїх сусідів. І це був дуже мужній крок", - нагадав Шульц.

"Але зараз ми маємо ситуацію абссолютно протилежну цим домовленостям. В нас одна країна порушує територіальну цілісніть іншої європейської країни, нехтуючи всіма міжнародними документами", - додав президент Європарламенту.

Він наголосив, що модель німецько-французького примирення не можна застосувати у конфлікті Росії з Україною. Нагадаємо, що раніше Генсек НАТО теж заявив, що Росія повинна поважати територіальну цілісність України. !zn