UA / RU
Підтримати ZN.ua

Голова Єврокомісії пропонує створити в Україні спеціальну антикорупційну палату

На думку Юнкера, ситуація з корупцією в Україні незадовільна.

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер під час саміту "Україна-ЄС" повідомив про те, що Європейський союз не наполягає на створення в Україні окремого Антикорупційного суду, але вказує на необхідність створення спеціальної антикорупційної палати в рамках діючої судової системи.

"Ситуація у сфері боротьби з корупцією не є задовільною і потрібно багато працювати. Я хотів би сказати і президенту, і парламенту, і дати пораду. Ми всі налаштовані і згодні на створення спеціальної антикорупційної палати в рамках української судової системи. Ми навіть не наполягаємо на створенні окремого антикорупційного суду, а саме палати, яка буде займатися боротьбою з корупцією", - повідомив він на спільній прес-конференції з президентом України Петром Порошенком і президентом ЄС Дональдом Туском.

Нагадаємо, 19-й саміт проходить у Києві 12-13 липня. Раніше представники делегації ЄС прибули в Адміністрацію президента України. Делегацію представляють президент Європейської ради Дональд Туск і президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

Законопроект про антикорупційні суди був зареєстрований у Верховній Раді України 1 лютого. У законопроекті пропонується створити Вищий антикорупційний суд, якому будуть підслідні всі справи Антикорупційного бюро та Антикорупційної прокуратури. 70 суддів цього суду повинні давати дозволи на прослуховування, арешт і відсторонення від роботи корупціонерів, а також виносити їм вироки. Ще з 30 суддів пропонується створити спеціальну палату у Верховному суді - як апеляційну інстанцію.