UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генпрокуратура не бачить у Кучмі можливого замовника вбивства Гонгадзе

Віктор Пшонка повідомив, що колишній глава держави фігурує у справі про замовників Гонгадзе як свідок.

Генпрокурор Віктор Пшонка дав зрозуміти, що президент України (1996-2004) Леонід Кучма не фігурує у матеріалах кримінального провадження щодо замовників вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

На брифінгу у вівторок генпрокурор розповів, що кримінальну справу не закрито. "Справа розслідується і розслідується у частині мотивів замовного вбивства Гонгадзе", - сказав Пшонка.

Відповідаючи на питання про те, чи фігурує у кримінальному провадженні прізвище Кучма, Пшонка сказав: "Якщо говорити юридичною мовою, прізвище може фігурувати тоді, коли є пред'явлені звинувачення, тобто, коли є докази обвинувачення, вони виписані в матеріалах справи... Кучму допитували у цій кримінальній справі як свідка, як і інших".

Як відомо, 21 березня 2011 року було порушено кримінальну справу стосовно другого президента України (1994-2005) Леоніда Кучми. Його звинувачували у перевищенні влади і службових повноважень, які призвели згодом до вбивства журналіста Гонгадзе (ч. 3 ст. 166 Кримінального кодексу у редакції 1960 року).

13 грудня 2011 року Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи щодо Леоніда Кучми і скасував відповідну постанову Генпрокуратури. Записи екс-співробітника управління Держохорони майора Миколи Мельниченка суд не визнав доказом у справі про вбивство Гонгадзе. Апеляційний суд Києва, а потім Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ визнали законним закриття кримінальної справи стосовно Кучми. Сам Кучма категорично спростовує свою причетність до загибелі журналіста.

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва засудив екс-голову департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши його винним у вбивстві Гонгадзе.

Після проголошення вироку головуючий суддя запитав у Пукача, чи зрозумілий йому вирок, на що той відповів: "Мені вирок буде зрозумілим, коли зі мною будуть сидіти Кучма і Литвин". !zn