UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фюле: Прийняття одіозних законів матиме наслідки для партнерства між ЄС та Україною

Європейський комісар упевнений, що Київ і Брюссель будували відносини та парафували Угоду про асоціацію "на благо українського народу".

Європейський комісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле шокований розворотом України від європейського шляху і застерігає, що це буде мати наслідки для партнерства Києва та Брюсселя.

Європейський комісар сказав: "Я шокований. Викликає глибоке розчарування такий розворот України від європейського шляху. Тривожно спостерігати, як це відбувається з таким важливим партнером ЄС. Рішення, прийняті Верховною Радою, є неповагою до основних демократичних принципів, і вони не тільки викликають занепокоєння з приводу стану демократії та майбутнього України, але і будуть мати наслідки для партнерства між ЄС та Україною".

Фюле нагадав, що один із прийнятих українським парламентом у четвер законів спрямовано на обмеження партнерства з громадянським суспільством. "Ми чітко дали зрозуміти українській владі, що співробітництво, яке ми будуємо, це не співпраця між нами та урядом України, але співпраця між громадянами ЄС і України", - роз'яснив він загрозу двосторонньому партнерству в цьому аспекті прийнятого законодавства.

Європейський комісар упевнений, що Київ і Брюссель будували відносини і парафували Угоду про асоціацію "на благо українського народу". "І ми твердо стоїмо за цією пропозицією. Сумно бачити, як таким чином влада відмовляється від шансу для українського народу. Я особливо стурбований впливом (цих законів) на громадян України, які з цим законодавством підпадають під ризик урізання їхніх основних свобод", - висловив свою тривогу Фюле.

Верховна Рада 16 січня ухвалила держбюджет України на 2014 рік, а також низку законів без обговорення. Більшість документів приймали без обговорення, шляхом підняття рук. Тексти деяких законів стали доступними тільки після того, як депутати за них проголосували.

Серед прийнятих парламентом законів - так званий закон Олійника-Колесніченка, яким, зокрема, визначено порядок реєстрації та функціонування громадських організацій - "іноземних агентів"; введено кримінальна відповідальність за наклеп і екстремістську діяльність, а також за втручання в роботу інформаційних ресурсів органів державної влади; посилено кримінальна відповідальність за масові заворушення, блокування та захоплення будівель тощо.

Прийняття цих законів викликало негативну реакцію західних політиків та офіційних осіб, а також міжнародних правозахисних організацій. !zn

Читайте також:

МЗС попросив послів США і ЄС не втручатися у внутрішні справи України

Голова МЗС Німеччини назвав курс Януковича безвихідним

Президент Європарламенту засудив українські драконівські закони

У Європарламенті назвали одіозні українські закони "нахабною спробою" повернути тоталітаризм