UA / RU
Підтримати ZN.ua

Freedom House заявила про необхідність міжнародних санкцій проти Януковича, Пшонки і Захарченка

На думку правозахисників, прийшов час, щоб українська влада почала відповідати за свої дії. Для цього США повинні активізувати свої дії, зазначають у Freedom House.

Міжнародна правозахисна організація Freedom House виступає за застосування санкцій до президента Віктора Януковича, міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, генерального прокурора Віктора Пшонки і депутатів від фракції Партії регіонів у Верховній Раді через обмеження громадянських свобод.

Про це президент Freedom House Девід Крамер заявив в ефірі телекомпанії "Голос Америки".

Він вважає, що США повинні активізувати свої дії. "Віце-президент Джо Байден повинен зателефонувати президенту Януковичу і сказати йому, що якщо застосування сили не припиниться, то він очолить список людей, проти яких США накладуть санкції... Я вважаю, що настав час не просто розглядати питання накладення санкцій, але зробити це. Санкції проти міністра внутрішніх справ, генерального прокурора, депутатів, які прийняли закони минулого тижня, обмежують право громадян на волевиявлення, до самого президента і його оточення", - сказав Крамер.

Він нагадав, що з боку США попереджали про наслідки в разі застосування сили, і, на його думку, настав час, щоб українська влада почала відповідати за свої дії. Також він підтримує ідею призначення спеціального посланця високого рівня від США чи Європейського Союзу.

Зокрема, він вважає, що таким посланцем може бути сенатор Джон Маккейн від Республіканської партії, або сенатор Крістофер Мерфі від Демократичної партії, і, крім того, він назвав також кандидатуру екс-президента Польщі Олександра Кваснєвського від ЄС.

"Я вважаю, що останні закони в поєднанні з грубим побиттям активістів і журналістів, які стають мішенню нападів, виконуючи свої професійні обов'язки, побиття (колишнього міністра внутрішніх справ) Юрія Луценка, (журналістки Тетяни) Чорновол, звичайних людей, які не згодні з діями влади, призвели до цієї кризи", - додав Крамер.

Крамер вважає, що Захід повинен стати на бік тих, хто виступає проти антидемократичних дій Партії регіонів. !zn