UA / RU
Підтримати ZN.ua

Франція надасть Україні гарантії безпеки лише після війни – Bloomberg

Ці гарантії будуть більше схожі на пункт про оборону, а не на захисний механізм, подібний до статті 5 НАТО.

Франція готова надати гарантії безпеки, необхідні Україні після закінчення війни. Гарантії включатимуть постачання військової техніки з можливою участю інших країн, таких як Німеччина, Італія та Туреччина, про це, посилаючись на неназваного високопоставленого представника французького президента, пише Bloomberg.

На сторінках Reuters уточнюють, що ці гарантії будуть більше схожі на пункт про оборону, який Європейський Союз наразі має серед своїх членів, а не на захисний механізм, аналогічний до статті 5 НАТО, який визначає автоматичну військову підтримку у разі нападу на члена Альянсу. Союзники також обговорили, як надати їх Україні, якщо вона не є частиною НАТО:

Читайте також: Forbes: Перехід України на зброю НАТО безпрецедентний і неминучий

«Це будуть військові поставки, щоб вона могла впоратися з новим нападом, або, можливо, гарантії, які дозволять нам втрутитися, якщо Україна зазнає нападу таким чином, щоб ми могли оцінити, як їй допомогти», - сказав французький чиновник.

Напередодні прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон вкотре наголосив на необхідності надання Україні великої кількості озброєння. Під час виступу перед парламентом він зазначив, що це допоможе створити умови, за яких РФ уже не наважиться на друге вторгнення.