UA / RU
Підтримати ZN.ua

Франція та Німеччина вироблять спільну позицію щодо миротворців у Донбасі

У МЗС Німеччини назвали відкритим питання складу миротворчого контингенту.

Офіційний представник МЗС Німеччини Мартін Шефер повідомив, що найближчим часом Німеччина та Франція вироблять узгоджену позицію по розміщенню миротворчого контингенту в ОРДЛО.

За його словами, позиція Парижа та Берліна буде враховувати розбіжності між Україною та Росією з цього питання.

"Можна тільки здогадуватися, що спонукало Путіна до такого рішення. Подивимося, що саме буде представлено в ООН. Відкритим є питання складу миротворчої місії", - сказав Шефер журналістам у середу, 6 вересня.

Представник МЗС Німеччини підкреслив, що Берлін наполягатиме на роботі миротворців на всій території ОРДЛО, так як бойовики "перешкоджають діяльності спостерігачів ОБСЄ на всій території сходу України, а не тільки уздовж лінії розмежування".

Заступник спікера федерального уряду Німеччини Ульріке Деммер, в свою чергу, нагадала, що Україна вже піднімала питання введення миротворців у Донбас.

"У цілому федеральний уряд підтримує російську ініціативу про введення миротворчої місії. Ця ідея була вперше оголошена українською стороною в 2015 році. Хороший знак, що Росія готова приєднатися до процесу мирного врегулювання на сході України", - заявила Деммер.

При цьому вона підкреслила, що Німеччина уважно вивчить російську пропозицію, так як "диявол криється в деталях" і деякі озвучені Путіним пропозиції є неприйнятними.

"Мандат місії повинен поширюватися на всю територію ведення бойових дій, а не тільки лінію розмежування", - пояснила Деммер. Вона також заявила про неприпустимість залучення бойовиків угруповань ОРДЛО до переговорів про мандат миротворчої місії.

Читайте також: Керівництво ООН ознайомили з позицією України щодо миротворців у Донбасі

Нагадаємо, 5 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що допускає присутність миротворців ООН у Донбасі, проте вважає, що миротворчі сили повинні знаходитися виключно на лінії розмежування. Він також дав МЗС РФ доручення внести відповідну резолюцію у Раді Безпеки ООН.

Того ж дня представник РФ в ООН Василь Небензя направив проект російської резолюції про миротворців у керівні органи ООН.

У відповідь на пропозицію Путіна в МЗС України заявили, що розгортання миротворчої місії ООН у Донбасі має бути узгоджено з Києвом, передбачати виведення всіх окупаційних військ і найманців, а також їх зброї з території України і забезпечувати надійний контроль українсько-російського кордону.

Українські дипломати особливо підкреслили те, що військовослужбовці або громадяни країни-агресора не повинні потрапити до лав миротворців ООН.

Крім того, в МЗС України зазначили, що не може йти мови про отримання згоди угруповань ОРДЛО, які контролюються Кремлем, на проведення миротворчої операції.