UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фон дер Ляєн пропустить саміт Європейської політичної спільноти в Британії — Politico

Після багатьох років напруженості між ЄС та Лондоном новий лейбористський уряд Британії намагається перезавантажити відносини.  

Цього тижня новий прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер прийматиме близько 45 лідерів ЄС та інших країн, що не входять до Союзу, на саміті Європейської політичної спільноти (ЄПС). Але втомлені й розгублені лідери в Брюсселі та за його межами не відчувають особливого ентузіазму щодо цього заходу. Саміт пропустить навіть президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє Politico.

Читайте також: Новий глава МЗС Великої Британії Леммі закликав до негайного припинення вогню на Близькому сході – Reuters

"Президент перебуває в Страсбурзі на пленарному засіданні Європарламенту і тому не братиме участі в саміті ЄПС цього тижня", - сказав головний прес-секретар Єврокомісії Ерік Мамер.

Фон дер Ляєн намагається переконати європейських законодавців схвалити її призначення на другий п'ятирічний термін на чолі виконавчої влади ЄС. Члени Європарламенту проведуть вирішальне голосування щодо її кандидатури в четвер, 18 липня, — це дозволяє фон дер Ляєн відмовитися від участі в саміті в Британії.

Інші посадовці ЄС хотіли б мати власну відмовку. 

Багато європейських лідерів все ще втомлені після участі в саміті НАТО у Вашингтоні минулого тижня. Саміт був особливо виснажливим, оскільки проходив в умовах нестерпної спеки. Лідери ЄС також взяли участь у двох самітах Ради ЄС у Брюсселі, які відбулися лише минулого місяця.  

Поїздка на саміт, який досі має лише нечітко визначену мету, організований Британією, яка вийшла з ЄС у 2020 році, не дуже приваблива.

 "Це занадто. Лідерам також потрібно іноді бувати вдома", - сказав один із помічників у керівництві ЄС. 

Інший дипломат з країни ЄС також засумнівався, наскільки важливою буде ця зустріч для нового британського уряду, який перебуває при владі лише два тижні.

"Принаймні, це хороший шанс зустрітися з ними", - сказав дипломат.

Ймовірно, це все, на що може сподіватися команда Стармера. Однак нещодавно новий прем’єр Британії заявив, що саміт 18 липня стане моментом, коли він перезапустить відносини Лондона з Європою після своєї перемоги на виборах 4 липня. 

Представник британського Міністерства закордонних справ заявив, що понад 45 лідерів візьмуть участь у заході, аби обговорити деякі з найбільш нагальних проблем, що стоять перед Європою — від війни РФ проти України до нелегальної міграції та співробітництва у сфері безпеки.

Стармер заявив, що хоче поставити Лондон у центр європейських зусиль, спрямованих на протистояння російській агресії проти України, та боротьби зі злочинними бандами, які займаються незаконним переправленням людей, що призвело до кризового рівня міграції в Британії та інших країнах. 

"Ми не можемо бути глядачами в цій главі історії. Я пообіцяв змінити спосіб взаємодії Великої Британії з нашими європейськими партнерами, спільно працюючи над досягненням прогресу у вирішенні проблем, що постають перед поколіннями, і ця робота розпочнеться на засіданні Європейського політичного співтовариства в четвер”, - сказав Стармер. 

Не всі запрошені учасники скептично ставляться до саміту в Британії. Один високопоставлений дипломат з країни, яка не є членом ЄС, сказав, що вони з нетерпінням чекають на саміт ЄПС, який, на їхню думку, надає унікальну можливість лідерам поспілкуватися один з одним і дати поштовх для обговорення питань, що становлять спільний інтерес. 

Британське МЗС заявило, що вперше на саміті ЄПС будуть присутні представники НАТО, Організації з безпеки і співробітництва в Європі та Ради Європи, що "демонструє важливість єдності у відповідь на дугу конфліктів, нестабільності всередині й поблизу кордонів Європи, що однаково стосується інтересів Британії і всього континенту".

Європейська політична спільнота була “проєктом” президента Франції Еммануеля Макрона, який прагнув створити ширше коло європейських союзників після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Мета ЄПС ніколи не була до кінця зрозумілою, а деякі критики звинувачують Макрона в тому, що він використовує форум для того, щоб перешкодити зусиллям з розширення формального членства в ЄС для таких країн, як Україна й Молдова. 

"Зараз навіть сам Макрон, здається, більше не переймається цим", - сказав один чиновник ЄС, посилаючись на внутрішні проблеми, з якими зіштовхнувся французький президент.

Читайте також: Як новий прем'єр Британії Стармер може відновити відносини з Європою? — FT

Після багатьох років напруженості у відносинах між столицями ЄС і Лондоном, у яких панувала отруйна атмосфера Brexit, новий лейбористський уряд Британії прагне до повного перезавантаження.  

Чи залишиться Україна серед пріоритетів уряду лейбористів,  адже ліваки — прибічники “мирного вирішення української кризи”, залишаються не лише численним, а й добре організованим крилом Лейбористської партії. Про те, чого очікувати Україні від лейбористського правління, розповідав Віктор Константинов.