UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фінляндія дозволить НАТО розмістити ядерну зброю на кордоні з Росією – Iltalehti

За даними Федерації американських вчених, у США вже є близько 100 одиниць ядерної зброї в Європі, розташованих у Бельгії, Німеччині, Італії, Нідерландах і Туреччині.

У Фінляндії може бути розміщена ядерна зброя, якщо заявку країни на вступ до НАТО буде схвалено, про це з посиланням на фінське видання Iltalehti пише американський щотижневик Newsweek. Очікувано, це може викликати обурення з боку Росії.

Читайте також: Ставка на тиск без ядерного удару: ISW спрогнозували дії Путіна у 2023 році

І Фінляндія, і Швеція подали заявки на вступ до НАТО у травні у відповідь на російське вторгнення в Україну. За даними гельсінської газети, законопроєкт про потенційне членство в НАТО, який фінський уряд подасть на розгляд парламенту, не містить жодних виключень щодо ядерної зброї.

У розмові з газетою джерела в сфері оборони повідомили, що міністри закордонних справ і оборони Фінляндії Пекка Хаавісто та Антті Кайкконен у липні дали «зобов’язання» перед НАТО, що вони не прагнутимуть «обмежень або національних застережень», якщо заявку Гельсінкі буде прийнято.

Читайте також: Столтенберг пояснив, чому НАТО не дозволить Росії виграти війну в Україні

Інсайдери із зовнішньої політики повідомили Iltalehti, що це означає, що ядерна зброя НАТО може проходити через фінську територію або базуватися на ній. Крім того, немає жодних обмежень щодо розміщення баз НАТО в країні.

За даними Федерації американських вчених, у США вже є близько 100 одиниць ядерної зброї в Європі, розташованих у Бельгії, Німеччині, Італії, Нідерландах і Туреччині.

Читайте також: МЗС Фінляндії викликало посла Росії через анексію українських територій

Велика Британія та Франція, члени НАТО, також мають власні незалежні ядерні арсенали.

Раніше цього місяця уряд Польщі заявив, що обговорював з урядом США питання розміщення ядерної зброї США, хоча Вашингтон це не підтвердив.

Читайте також: Американці будуватимуть у Польщі першу АЕС: Моравецький вже підтвердив

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що для його країни існує «потенційна можливість» брати участь у «обміні ядерною зброєю».