UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фігурант «Ібіцагейту» Штрахе постане перед судом за хабарництво

Під час його головування Партія Свободи Австрії отримала пожертвування в розмірі 10 000 євро.

Колишній  лідер ультраправих Австрії Ганц-Крістіан Штрахе має постати перед правосуддям у Відні за звинуваченням у хабарництві. Про це повідомляє DPA.

Перебуваючи, на посаді голови правої Партії свободи Австрії, його партія отримала пожертвування у розмірі 10 000 євро від керівника лікарні у Відні. Ним виявився друг Штрахе, якого звинувачують у хабарництві в обмін за лобіювання його особистих інтересів у парламенті – підтримка змін до законодавства.

Як Штрахе, так і його друг-лікар заперечують звинувачення.

У вівторок розпочнеться судовий процес по цій справі у Віденському окружному суді. Він триватиме впродовж чотирьох днів.

Читайте також: Віце-канцлер Австрії йде у відставку через скандальне відео

Нагадаємо, Гайнц-Крістіан Штрахе перебував на посаді віце-канцлера Австрії з грулня 2017 року по травень 2019 року

Штрахе після оприлюднення скандального відео про зустріч нібито з росіянкою (справа «Ібіцагейт») залишив посаду голови Австрійської партії свободи. "Ібіцагейт" призвів до падіння уряду Австрії: парламент висловив вотум недовіри коаліційному уряду, до складу якого увійшли очолювані Себастіаном Курцем консерватори і ультраправі на чолі з Хайнцем-Крістіаном Штрахе.

 Раніше, 17 травня 2019 року німецькі видання оприлюднили відео, на якому Штрахе та його соратник Йоганн Ґуденус у липні 2017-го на віллі на Ібіці обговорюють можливість придбання впливового видання Kronen Zeitung невідомою жінкою. Вказується, що жінка на відео назвала себе "племінницею одного російського олігарха" і заявляла про намір інвестувати в Австрії чверть мільярда євро. Також вона наголошувала під час розмови, що йдеться про кошти нелегального походження.

Штрахе у обмін на російську фінансову підтримку пообіцяв "Макаровой" преференції в разі участі АПС у уряді – так, він пообіцяв віддавати державні замовлення росіянам замість австрійської компанії Strabag. Крім того, він давав "Макаровой" поради про те, як обійти австрійське законодавство у сфері податків і фінансування партій.

4 травня 2020 року парламентський комітет Австрії розпочав розслідування фінансування партій, на тлі скандалу "Ібіцагейт".

Як розгортався політичний скандал в Австрії через "Ібіцагейт" та до чого він призвів, читайте в статті Вадима Нагайчука «Ібіца-гейт».