UA / RU
Підтримати ZN.ua

Евакуація поранених і розчищення шляхів на нуль: Німеччина закупить Україні 14 наземних безпілотників THeMIS

Німецька оборонна компанія підписала контракт з естонським розробником систем робототехніки та з французьким виробником оборонної техніки.

Естонський розробник робототехніки та автономних систем Milrem Robotics і німецька оборонна компанія Krauss-Maffei Wegmann (KMW) підписали контракт на поставку в Україну 14 безпілотних наземних апаратів (UGV) THeMIS для евакуації поранених з поля бою. Їх для України закупить Міністерство оборони Німеччини, повідомили на сайті Milrem Robotics.

«З 14 транспортних засобів сім будуть налаштовані на евакуацію поранених (CASEVAC) і будуть поставлені до кінця цього року. Інші сім, які будуть доставлені в другому кварталі 2023 року, будуть налаштовані на проходження маршруту з корисним навантаженням від французького виробника оборонної техніки CNIM Systèmes Industriels», – йдеться у повідомленні естонської компанії.

Читайте також: САУ M109, запчастини для техніки, зимовий одяг: Норвегія передала Україні чергову партію військової допомоги

Повідомляють, що евакуація поранених з лінії фронту і розчищення маршруту – це два трудомісткі види діяльності. Вони потребують залучення чималих людських сил, які виконують ці завдання під постійною загрозою ворожого вогню.

«Автоматизація цих завдань за допомогою безпілотних транспортних засобів зменшує цю небезпеку та дозволяє більшій кількості солдатів залишатися в безпечній зоні або виконувати більш важливі дії», – йдеться також у повідомленні естонської компанії.

THeMIS – це багатофункціональний безпілотний наземний транспортний засіб із відкритою архітектурою, що дозволяє швидко налаштовувати його від транспортної функції до озброєння, знешкодження боєприпасів або підтримки розвідувальних операцій відповідно до характеру місії.

Повідомляється, що на початку року Україна вже отримала один таких безпілотник і він виявився цінним активом на полі бою. Такі ж наземні безпілотники є на озброєнні 16 ​​країн, зокрема восьми членів НАТО: Естонії, Франції, Німеччини, Нідерландів, Норвегії, Іспанії, Великобританії та США.

Читайте також: Естонія анонсувала новий пакет військової допомоги Україні

Нагадаємо, нещодавно Німеччина передала Україні танкові тягачі Oshkosh та 53 автомобілі. На початку листопада Німеччина виділила на допомогу Україні 1 млрд євро.