UA / RU
Підтримати ZN.ua

Естонія та Латвія визнали війну РФ проти України геноцидом

Латвія та Естонія закликали посилити санкції проти Росії.

Естонія та Латвія в четвер, 21 квітня, офіційно визнали війну Росії проти України геноцидом.

"За" проголосували 86 депутатів парламенту Естонії. 

"Російська Федерація вчинила, зокрема, масові звірства проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях, зокрема в містах Буча, Бородянка, Гостомель, Ірпінь та Маріуполь, а також у багатьох інших населених пунктах України. Це вбивства, викрадення, депортації, ув’язнення, осквернення трупів", - заявили в парламенті Естонії.

Парламенти країн закликали підтримати розслідування доказів військових злочинів, скоєних Російською Федерацією на всій території України.

Голова комітету закордонних справ Латвії Ріхард Коль заявив: "Латвія і її суспільство продемонстрували непохитну підтримку, лояльність і солідарність з Україною та її народом. Прийнявши цю заяву і одностайно, ми продовжуємо це робити. Ми не повинні забувати про головний актуальний пріоритет - захистити населення України від подальших злочинів проти людяності і допомогти Україні звільнити свою землю від окупантів".

Латвія та Естонія Латвія закликали посилити санкції проти Росії, відмовитися від російських енергоносіїв та збільшити військову та критичну гуманітарну допомогу Україні.

Читайте також: Зеленський – Макрону: Це не просто війна, це геноцид

Нагадаємо, президент США Байден уже двічі назвав геноцидом "вторгнення Росії в Україну".

"Так, я назвав це геноцидом, тому що стає все ясніше і ясніше: Путін просто намагається стерти з лиця землі саму ідею існування українців", - сказав він.

Президент Франції Макрон, навпаки, не використовує такий термін: “Слово геноцид має конкретний сенс, і юристи, а чи не політики мають його визначати”, - вважає він.

Експерти ж у сфері міжнародного права зазначають: юридичних ознак геноциду Росії проти українського народу стає дедалі більше.