UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС оприлюднив списки білоруських чиновників, які потрапили під санкції

На офіційному сайті Європейського союзу (ЄС) оприлюднені списки білоруських чиновників, яким заборонено в'їзд до країн ЄС.

До списків включено більше 150 людей. Зокрема, в'їзд до ЄС заборонено президентові Олександру Лукашенку і двом його синам Віктору і Дмитру, голові президентської адміністрації Володимиру Макею, держсекретареві Ради безпеки Леоніду Мальцеву, начальнику Служби безпеки президента Андрію Втюріну, генпрокурора Григорію Васильовичу, голові МВС Анатолію Кулешову, голові КДБ Вадиму Зайцеву , міністру оборону Юрію Жадобіну, а також усім членам ЦВК на чолі з Лідією Єрмошиною.

Нагадаємо, що 31 січня Рада закордонних справ ЄС вввела обмеження на в'їзд і заморозила активи 157 вищих чиновників Білорусі, причетних, на думку Європи, до проведення нечесних виборів 19 грудня 2010 року, а також до розгону мирної демонстрації у той же день в Мінську і арештів сотень білорусів.

19 грудня 2010 у Білорусі відбулися президентські вибори, на яких, за даними Центральної виборчої комісії країни, переміг чинний президент Олександр Лукашенко з підтримкою близько 80% голосів виборців.

Увечері 19 грудня міліція жорстоко придушила акції протесту опозиції, заарештувавши близько 1000 осіб, у тому числі 7 із 9 альтернативних кандидатів у президенти.

Списки білоруських чиновників