UA / RU
Підтримати ZN.ua

Електорат Партії регіонів запитань до влади не має

Прихильники Партії регіонів найменше відчувають потребу подавати інформаційні запити до влади. Про це свідчать дані опитування, проведеного фондом «Демократичні ініціативи» спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

Дослідження було оприлюднено директором фонду «Демократичні ініціативи» Іриною Бекешкіною на прес-конференції у вівторок, 13 вересня, повідомляє ЛІГА БізнесІнформ.

Як зазначила І.Бекешкіна, причини небажання українців подавати запити на отримання публічної інформації до органів влади істотно залежать від політичних уподобань громадян.

«Виборці Партії регіонів найменше відчувають потребу в таких запитах (69%). Для значної частини виборців істотною причиною, щоб не направляти запити до органів влади, служить те, що вони віддають перевагу опозиційним політичним силам і не будуть нічого питати в цієї влади, бо не відчувають до неї довіри. Серед виборців БЮТ ця причина є основною для 35%, ВО «Свобода» - для 30%, «Фронту змін» - для 26%», - розповіла І.Бекешкіна.

В цілому, за її інформацією, вже скористалися законом про доступ до інформації і направили інформаційні запити до державних інстанцій 3% населення України. З них 1,4% отримали відповіді, інші ще чекають. Ще 8% збираються це зробити.

У той же час, 78% населення запитів не направляли і не збираються.

І.Бекешкіна наголосила, що готовність запитувати інформацію мало залежить від віку, статі та рівня освіти. За її словами, найбільше запитів направили або збираються направити жителі півдня - 21%, найменше - жителі сходу (6%).

Дослідження було проведено з 10 по 17 серпня 2011 року, було опитано 2007 респондентів у віці від 18 років у всіх областях України, теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.