UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експосол України у Франції розповів, коли Макрон може відвідати Київ

Важливо й те, яким буде напрям його подальшої еволюції "нової російської політики". 

Нарешті питання візиту до України президента Франції (після 23-річної паузи) перейшло у практичну площину. Про це у своєму матеріалі для читачів ZN.UA "Чи встигне Макрон приїхати до України?" пише експосол України у Франції Олег Шамшур.

"Ввічливо-обнадійливі фрази про те, що в господаря Єлисейського палацу "є бажання, і можливість візиту розглядається", які мені довелося десятки разів чути від французьких колег під час роботи в Парижі, трансформувалися, за моєю інформацією, в узгодження дат і практичного наповнення зустрічі на найвищому рівні", - пояснює він. 

За інформацією Шамшура, візит може відбутися наприкінці листопада. 

"Це остання можливість для Макрона виконати обіцянку відвідати Україну до кінця своєї п’ятирічної каденції. Далі все в його діяльності буде жорстко підпорядковане графіку виборчої кампанії задля досягнення головної, хоча ще офіційно неоголошеної мети — перемоги на президентських виборах у квітні 2022 року", - пояснює Шамшур. 

Ще одне важливе для України питання — напрям подальшої еволюції "нової російської політики" Макрона: в бік реалізму — чи марних розрахунків на взаємодію з метою "покращення умов колективної безпеки та стабільності Європи", і як це впливатиме на контакти в "нормандському форматі".

"Важливо, що почує під час перемовин у Києві (якщо вони відбудуться) Володимир Зеленський від свого французького візаві, якого він на початку президентської кар’єри вважав прикладом для наслідування. Не менш важливо, яким буде "сухий залишок" від його візиту до Москви, що планується зразу після відвідин Києва — за траєкторією Ангели Меркель, тільки у зворотному напрямку", - додав експосол. 

Читайте також: В ОП розповіли про підготовку до нормандської зустрічі

З іншими матеріалами Олега Шамшура можна ознайомитися тут.