UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерти назвали найбільші перешкоди членства України в ЄС

Фонд "Демократичні ініціативи" провів опитування серед експертів у сфері міжнародних відносин та профільних журналістів з метою дати оцінки успішності самітів "Україна-ЄС" та "Україна-НАТО".

Найбільшими перешкодами для перспективи членства України в ЄС, на думку більшості експертів, є як зовнішні чинники, насамперед внутрішня криза самого ЄС, зростання впливу євроскептичних політсил в країнах ЄС, так і внутрішні – корупція, повільний темп реформ в самій Україні.

Демократичні ініціативи

Для поглиблення євроінтеграційних процесів Україні в першу чергу потрібно виконувати Угоду про асоціацію, проводити реальну боротьбу з корупцією, (в тому числі створити антикорупційний суд), а також провести судову реформу і забезпечити верховенство права. Важливим також є втілення системних реформ, передовсім медичної та наближення українського законодавства до європейського.

Демократичні ініціативи

На думку половини експертів, Україні зараз краще зосередитись на виконанні Угоди про асоціацію з ЄС і лише згодом переходити до постановки питання щодо перспективи членства. Ще третина експертів вважають, що загалом країні слід прагнути до членства в ЄС, однак не варто піднімати питання перспективи членства саме зараз. Лише шість експертів вважають що Україні потрібно піднімати питання перспективи членства прямо зараз.

Експертне опитування "Саміти "Україна-ЄС", "Україна-НАТО" – що далі?" було проведено фондом "Демократичні ініціативи" з 17 по 25 липня 2017 року серед експертів у сфері міжнародних відносин та профільних журналістів. Всього опитано 31 експерт.

Як свідчать дані опитування Соціологічної групи "Рейтинг", більшість українців (53%) будуть голосувати за партію, пріоритетом якої є поглиблення співпраці між Україною і країнами Європейського Союзу. Підтримують партії, пріоритетом яких є поглиблення співробітництва з пострадянськими країнами, 19% респондентів, а 28% не змогли відповісти.