UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт про план перемоги України: Він не одномірний, його не можна просто ухвалити або відхилити

На думку Фесенка, основний його пункт — далекобійність ЗСУ, яку Байден та Зеленський повинні обговорити під час майбутніх перемовин. 

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що план перемоги України складається з різних за призначенням та завданням пунктів, він не є одномірним. Під час телемарафону він пояснив, що через це його не можна просто ухвалити або відхилити. 

"Президент Зеленський вже сказав, що є чотири основних пункти та один додатковий, — навів приклад Фесенко. — Кожен має своє призначення і завдання. І кожен має своє наповнення". 

Один з пунктів плану, про що свідчать дані з відкритих джерел, стосується зброї. Експерт наголошує, що, ймовірно, по деяких видах озброєнь нашій країні можуть сказати "так" вже найближчим часом. Проте є й ті, які потрібно підготувати, перш ніж відправити, чи з'ясувати можливості їх надання ЗСУ, тож по них рішення будуть пізніше. 

Основний пункт без сумнівів — це далекобійні удари ЗСУ. Фесенко переконаний, що це буде одна з головних тем на переговорах між президентами України Володимиром Зеленським і США Джо Байденом. 

Експерт припустив, що будуть пункти, рішення по яких ухвалюватиме Конгрес. Насамперед це продовження воєнної й фінансової підтримки України. Не виключено й те, що реалізацією деяких пунктів займатиметься вже наступний президент США. 

"Виконання окремих пунктів або окремих деталей цього плану може розтягнутися як мінімум на декілька місяців", — зауважив він.

Читайте також: "Опинимось у дуже довгій війні": Зеленський розповів, що буде, якщо США не підтримають план перемоги

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський вперше розповів про свій план перемоги ще влітку. Наразі він готовий повністю. Глава держави відзначив, що його реалізація вимагає швидких рішень партнерів у період з жовтня по грудень. І хоча очікується, що його представлять в кулуарах засідання Генасамблеї ООН у Нью-Йорку цього тижня, у США заявили, що вже бачили документ, додаючи, що він містить "стратегію та план, які можуть спрацювати".