UA / RU
Підтримати ZN.ua

Екскомандувач Сил спеціальних операцій Галаган отримав нову посаду

Офіцер переведений до Служби безпеки України.

Колишній очільник Сил спеціальних операцій ЗСУ Григорій Галаган переведений у Службу безпеки України, повідомив президент України Володимир Зеленський.

Ввечері 25 липня на сайті президента з’явився указ, яким Галагана було звільнено з посади, а на його місце призначено Віктора Хоренка.

«Ухвалив сьогодні важливі кадрові рішення. Новим командувачем Сил спеціальних операцій Збройних Сил України призначений бойовий генерал Віктор Хоренко. А генерал Григорій Галаган переводиться на інший напрямок і з метою оновлення Служби безпеки України призначений першим заступником керівника Центру спеціальних операцій «А» СБУ», - заявив він.

Зеленський також підтвердив інформацію, що керівник Головного управління розвідки МОУ Кирило Буданов очолить Комітет з питань розвідки при президентові України замість звільненого Руслана Демченка.

Григорій Галаган – генерал-майор запасу. З 2002 по 2019 роки він обіймав посаду першого заступника начальника Центру спеціальних операцій «А» Служби безпеки України, а в 1995-2002 роках служив у лавах ЗСУ.

Галаган має статус учасника бойових дій, у 2015 році отримав поранення при виконанні завдання в зоні АТО. Нагороджений орденами «За мужність» III ступеня та «Богдана Хмельницького» III ступеня.

Читайте також: ЗМІ розповіли, хто замість Демченка очолить Комітет з питань розвідки при президентові

Зеленський звільнив Руслана Демченка з посади першого заступника секретаря РНБО та усунув від керування комітетом з розвідки при президентові. Як вже писало ZN.UA, саме Демченку протягом двох останніх років мали звітувати та звітували всі розвідки України – прикордонники, зовнішня розвідка та інші спецструктури. 

Досвідчений дипломат Руслан Демченко встиг попрацювати майже з усіма президента України. Був ідеологом «Харківських угод», співпрацював у підготовці документів «першого Мінська», попри люстрацію, був радником президента Зеленського.

Демченко брав участь у нараді, на якій вирішувалася доля спецоперації по затриманню в Білорусі найманців ПВК «Вагнер». В кінцевому результаті спецоперація була зірвана.