UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ексдепутата Деркача в Росії висунули кандидатом у Совєт Федерації РФ

Виявляється підозрюваний у держзраді живе тепер у Астрахані.

Колишнього народного депутата України III—IX скликань, якого обвинувачено у державній зраді та незаконному збагаченні, Андрія Деркача висунули на пост сенатора Совєта Федерації Росії від Астраханської області.

Як пишуть російські пропагандистські ЗМІ, кандидатуру Деркача та ще двох російських політиків планує запропонувати Совєту Федерації у разі своєї перемоги на виборах глави регіону губернатор Астраханської області Ігор Бабушкін.

Також Бабушкін на виборах губернатора, які заплановані на 8 вересня, делегуватиме до Совфєду віцеспікерку міської думи Астрахані Лілію Іванову та заступницю голови уряду області Вікторію Гур'янову. Зазначається, що усі троє висуванців мають російське громадянство та мешкають в Астрахані.

Читайте також: Президент Енергоатома допоміг експомічнику Деркача виїхати з України

Колишній регіонал Андрій Деркач став відомий широкому загалу, коли навесні 2020 року оприлюднив аудіоматеріали, які нібито свідчили про вплив Джо Байдена на п'ятого президента України Петра Порошенка. За словами депутата, одна з тем записів стосується «отримання $1 млрд в обмін на збереження схем Burisma і міжнародної корупції». В США заявили, що вважають це втручанням у вибори.

У червні 2022 року Служба безпеки України повідомила про викриття агентурної мережі спецслужб РФ, до якої входив тоді ще народний депутат Андрій Деркач. Зокрема, помічник депутата пішов на угоду зі слідством та заявив, що Деркач працював на ГРУ ще з 2016 року.

У 2023 році президент Володимир Зеленський позбавив Деркача українського громадянства, а Верховна Рада позбавила його статусу народного депутата.