UA / RU
Підтримати ZN.ua

Екс-заступника голови Мінприроди Преснера суд випустив під заставу у 344 тис. гривень

Богдана Преснера звинувачували в отриманні хабара у розмірі 100 тисяч доларів за кадрове призначення.

Апеляційний суд Києва дозволив екс-заступнику міністра екології Богдану Преснеру вийти з-під варти після внесення застави у розмірі 344 тис. гривень. Про це йдеться в ухвалі суду від 16 січня.

Постанову слідчого судді Печерського райсуду Києва від 26 грудня 2013 р., якою було задоволено клопотання слідчого з особливо важливих справ Генеральної прокуратури про продовження терміну Преснера утримання під вартою до 30 січня 2014 р, апеляційний суд скасував.

Преснера було заарештовано влітку 2010 року. Правоохоронні органи підозрюють його в отриманні хабара у розмірі 100 тисяч доларів за кадрове призначення, але так і не змогли довести його провину. У жовтні 2013 року Апеляційний суд Києва скасував рішення першої інстанції, що засудила чиновника до 9 років в'язниці. Судді вважають звинувачення прокуратури бездоказовими, пише Перша інстанція.

За версією слідства, гроші урядовцю мав заплатити кандидат на посаду начальника екологічної інспекції в Одеській області. 100 тисяч доларів - до призначення і ще 100 тисяч - після. В іншому випадку заступник міністра нібито пообіцяв зробити все, щоб не дати портфель.

У травні 2010 року після низки попередніх зустрічей з чиновником одесит приїхав до Києва з щільним портфелем. Як пояснював слідству кандидат на "екологічну" посаду, першу частину хабара - 10 тисяч доларів - він передав прямо у міністерському ліфті. Ще 90 тисяч було передано через три дні у службовій машині заступника міністра. Цього разу чиновник не брав гроші в руки, доручивши це своєму водієві.

Преснера і його водія затримали співробітники СБУ. Буквально відразу заступника міністра було позбавлено посади. "Потрібно визнати, що сталася серйозна кадрова помилка, за яку необхідно спитати з винних", - прокоментував звільнення прем'єр-міністр Микола Азаров, додавши, що ні для кого не робиться поступок. "Політичних індульгенцій не буде", - пообіцяв Азаров.

У жовтні 2011 року Солом'янський суд Києва засудив Преснера до 9 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Водій отримав 7 років тюремного ув'язнення, пізніше термін скоротили на 3 роки.

Після цього кримінальна справа надійшла до Генпрокуратури. 23 грудня термін досудового розслідування у кримінальному провадженні було продовжено до трьох місяців. У зв'язку з цим слідчий з особливо важливих справ Генпрокуратури звернувся до Печерського райсуду Києва з клопотанням про продовження терміну утримання під вартою колишнього чиновника. Судді пішли на зустріч, залишивши Преснера у СІЗО до 30 січня 2014 року та визначивши заставу у розмірі 92 тис. гривень. Згідно з КПК, внесення цієї суми дозволяє звільнити підозрюваного з-під варти.

У прокуратурі вважали заставу недостатньою і подали апеляційну скаргу про збільшення цієї суми приблизно у чотири рази. Апеляційний суд Києва погодився, збільшивши розмір застави до 344 тис. гривень.

За рішенням суду, після сплати застави і виходу з СІЗО екс-чиновник має прибувати до слідчого з встановленою періодичністю; не відлучатися від населеного пункту, в якому живе, без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчому, прокурору чи суду про зміну свого місця проживання і місця роботи; не спілкуватися зі свідками у даному кримінальному провадженні; здати на зберігання до відповідних органів свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд із України". !zn